Etter at Helse Midt-Norge torsdag gikk inn for at nytt sjukehus legges til Opdøl i Molde, ble helsedirektør Daniel Haga igjen spurt om Astrid Eidsviks avgang som direktør for Helse Møre og Romsdal. Slik forklarer han overfor Sunnmørsposten hva som skjedde:

– At det beste for saken er en felles enhet, det var vi begge enige i. Både Astrid Eidsvik og jeg var veldig enige i at dét ville være det beste for saken. Ut over det er det ikke gjort noe vedtak om at sånn og sånn skal skje, sier Haga til Sunnmørsposten og fortsetter:

– Det førte til at vi sikkert begge følte det ubehagelig da vi så at vi ikke ble enige.

– Har du kjennskap til at hun skulle avgå over nyttår, og med en forklaring om at hun er sliten?

– Jeg har ikke visst at hun skulle gå av. Jeg har fremmet min vurdering av hvor vi kom til å ende – det er det jeg har fremma overfor henne.

Jusprofessor: – Alt tyder på alvorlige feil

– Ikke instruert

Fagdirektør Odd Jarle Veddeng deltok i et møte der han oppfattet at Astrid Eidsvik ble utsatt for et lovstridig press. Dette imøtegår helsedirektøren for Helse Midt-Norge.

– Det blir ikke en instruksjon når de samme folkene dagen etter sier at du har fritt til å legge fram ditt standpunkt – da spør jeg: Hvor er instruksjonen da? Det kom spørsmål om ikke Astrid Eidsvik burde få legge fram sitt syn for styreleder, det var jeg helt enig i. Derfor hadde vi et møte dagen etter med begge styrelederne til stede.

Statsråden

Helsedirektør Haga har ikke kjennskap til at statsråd Høie på noe som helst tidspunkt har ønsket Molde som sjukehustomt. Stortingets kontrollkomité har saken til behandling. Spørsmålet kontrollkomiteen stiller er om det på forhånd var avgjort at det nye sjukehuset skulle ligge i Molde.

– Jeg forholder meg til at jeg skal møte hos han (Høie) i morgen og legge fram beslutningene i de to styrene.

– Hvor viktig var det å komme mål nå?

– Jeg tror det var veldig viktig for Møre og Romsdal, og at statsråden nå har et underlag for å gjøre sin vurdering og sin beslutning.

Godt grunnlag

Strand, som i slutten av oktober ble valgt til ny styreleder i Helse Midt-Norge, sier at det over mange år er utarbeidet et godt beslutningsgrunnlag.

– Det synes som om det har vært gjort et veldig godt arbeid i mange år, for å danne et bredest mullig og best mulig grunnlag for at styrene nå har kunnet gjort sin beslutning. Det har begge styrene gitt uttrykk for, at de syns at beslutningsgrunnlaget er veldig godt utredet, og berører alle punkt som er nødvendig å kjenne til.

Mye jobb igjen

– Hva blir viktig for Helse Midt-Norge fremover?

– Det som blir viktig nå er at vedtaket blir fattet i morgen ... at det blir fattet et vedtak i morgen, og at det blir et vedtak som står seg, slik at vi kan fortsette å jobbe med sjukehusutvikling. Vi har vedtatt en tomt, vi har ikke vedtatt å bygge et sjukehus. Det haster å komme i gang med det videre utredningsarbeidet.

På pressekonferansen la styrelederen for Helse Midt ikke skjul på at det nå er økonomien som vil avgjøre om det blir et sjukehus. En foreløpig beregning viser at det nye fellessjukehuet for Nordmøre og Romsdal vil koste 4,2 milliarder kroner, men styret vet at det er usikkerhetselementer, og at det kan bli noe dyrere.

Les kommentar: En tøff veg videre for sjukehuset

Forventer effektivisering

– I tillegg vet vi at det er blir behov for nyinvesteringer både i Ålesund og i Volda, her snakker vi om betydelige beløp. Så det er betydelige beløp som det er behov for å investere i regionen i tiden fremover. Dette er ikke mulig å få til uten at en betydelig effektivisering av dagens drift blir gjennomført. Det er disse resultatmålene som skal finansiere investeringene, sier styreleder Ola H. Strand og fortsetter:

– Dette er ikke særegent for Møre og Romsdal. Vi har det samme kravet til Helse Trøndelag og til St. Olavs, alle har store investeringer på gang. Investeringene må bæres på eget resultat. At vi nå har vi lagt et større krav på Helse Møre og Romsdal er fordi de har hengt etter i effektiviseringen sammenlignet med de andre helseforetakene de siste årene. Det er enighet i de to styrene om å sette dette effektivitetsarbeidet i gang i løpet  av våren. Min oppfatning er at det er mulig å gjennomføre, sier styreleder Ola H. Strand til Sunnmørsposten.

Les mer: Få oversikt over saken her

Helsedirektør Daniel Haga i Helse Midt-Norge etter at Molde ble vedtatt. Foto: Torbjørn Eidhammer
Styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge på pressekonferansen etter vedtaket om Molde. Foto: Torbjørn Eidhammer
Arkiv. Astrid Eidsvik.