Ida L. Skotheim og Ingrid Ytterdal tar seg fram mellom håndverkerne som er i gang med den siste finishen på det som skal bli nytt dag- og aktivitetssenter for mennesker med demens. Skotheim leder virksomheten for aktivisering og velferdstjenester i Ålesund mens Ytterdal er miljøarbeider i virksomheten.

Fornøyde

Det nye dagsenteret ligger i 2. etasje på den østlige delen av det såkalte Scania-bygget i Hatlane.

– Og vi er veldig fornøyde med lokalene, understreker Ida L. Skotheim. Her blir det et stort og godt kjøkken der brukerne kan delta i matstellet. Vi har også egne rom til alle de andre aktivitetene våre og ei trivelig dagligstue.

Utenfor institusjon

Fram til nå har de 12 dagplassene holdt til på Åse sykehjem som skal totalrenoveres.

– For oss var det viktig å tilby disse plassene utenfor en institusjon, sier Ida L. Skotheim.

Vi konsentrerer oss om de ressursene den enkelte har og ikke på det de ikke greier lenger. Dette er mennesker som bor hjemme og som fortsatt ønsker det så lenge det er mulig. Da er det ikke alltid like heldig at de føler at de blir plassert på et sykehjem.

De 12 plassene på dagsenteret benyttes av vel tretti brukere som er der fra en til fem dager i uka. I tillegg kommer tilbud om 12 plasser som blant annet holder til på Sunnmøre museum.

– Vi har også turgrupper som helt sikkert kan bruke de nye lokalene. For eksempel til å spise lunsj, sier Skotheim.

Økonomi

– Økonomi er alltid et tema for tiden. Har kommunen råd til dette?

– Helsedirektoratet er med å finansiere våre tilbud til mennesker med demens, og vi har også vært heldige fordi noen i kommunen har hørt på oss. Demensomsorg blir ikke mindre viktig i framtida, understreker Ida L. Skotheim.

I løpet av romjula skal alt bli klart til å ta imot brukerne den 5. januar.

– Det må vi nok markere på et eller annet vis ved å invitere noen gjester. Og vi håper virkelig at naboene her i Hatlane også ønsker å stikke innom for å bli kent med oss og det vi driver med. Vi byr gjerne på en kaffekopp, sier Ida L. Skotheim.

<strong>veggpynt:</strong> Rune Hagen var innom dagsenteret i går med bilder som skal henges i dagligstua.Ingrid Ytterdal og Ida Skotheim syntes dette bildet av Ålesund måtte passe godt.