OSLO (smp.no): – Det er ingen «quick fix» på de reaksjonene vi må regne med komme fra Kristiansund-miljøet etter denne avgjørelsen. Det vil ta tid, sier styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal til Smp.no.

Les også: Helseministeren valgte MoldeHøie om tomtevalget: – Utviklet seg over tid

Han mener måten man kan roe gemyttene i Kristiansund på, er ved å klargjøre hvilke tiltak som skal gjennomføres de nærmeste sju åra, og hva som blir tilbudet på sikt for nordmørsbyen.

– Jeg håper og regner med at vi får «kvittert ut» den uroen som har vært omkring prosessen, relativt raskt, og det som har vært sagt om utilbørlig press, legger Kinserdal til.

– Hvor er vegen videre?

– Nå må vi få et mandat. Det er en forutsetning for å komme videre, sier styrelederen.

Helse Midt-direktøren: – Skal også ruste opp i Ålesund

Han understreker at økonomien vil være vesentlig i den videre utviklingen av prosjektet, og peker på at man må inn i omstillingsprogrammet for å lage de finansielle grunnlaget for de investeringene som nå skal gjøres.

– Vi må se enda bedre på ressursutnyttelsen mellom sjukehusene, for eksempel antall poliklinikker, felles klinikkledelse, gjennomgående ledelse. Og det går godt an å begynne det samarbeidet nå, mener Kinserdal.

Vurderer rettssak mot staten

Flere lokalpolitikere har varslet at de ønsker rettslig prøving av prosessen rundt sjukehusstriden.

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) i Kristiansund inviterte rådmannen, flere lokalpolitikere og en gruppe jurister til et hastemøte fredag ettermiddag. De mener sjukehussaken ikke er over, selv om helseministeren har fattet sitt vedtak.

– Vi sitter og vurderer spørsmålene nå. Vi håper på å komme til en rask beslutning, sier Vidar Solli, ordførerkandidat for Høyre i Kristiansund, til NTB.

Les også: Vil oppheve taushetsplikt for å få Høie-svarJusprofessor: – Alt tyder på alvorlige feil

Påstander om lovbrudd

Tidligere Kristiansund-ordfører Dagfinn Ripnes (H) og Aure-ordfører Ingunn Oldervik Golmen (Sp) har allerede tatt til orde for at kommunene bør gå til rettssak mot staten.

– Det virker som det har funnet sted en god del brudd på lovverket. På helseforetaksloven, på forvaltningsloven og muligens andre lovbrudd også. Det må vi få en vurdering på, sier Solli.

– Vi kan ikke ha det slik i et demokrati. Beslutninger som tas i lukkede rom, at det utøves press på beslutningstakere. Dette er forhold som må belyses, sier han.

Høie tilfreds med prosessen

Lokalpolitikerne, medlemmer av kommuneadministrasjonen og fire jurister satt i samtaler i Kristiansund fredag ettermiddag for å drøfte de juridiske mulighetene for en rettslig prøving.

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke kommentere en eventuell rettssak. Han mener beslutningen om å legge det nye sykehuset til Molde, er tatt på et godt grunnlag.

– Nå har jeg hatt foretaksmøte, og det var min rolle å ta denne beslutningen. Det er det endelige beslutningsnivå i denne saken, sa han.