Oppdatering fra møtet: Konst. adm. dir. Dag Hårstad rakk kun å prate om innsynbegjæringene fra media i møtet, før det ble for mye bråk fra folk som hadde koblet seg på den åpne telefonlinja. Sunnmørsposten er blant mediene som har bedt om innsyn i all kommunikasjon vedrørende Astrid Eidsviks avgang 4. desember. Styret i Helse Møre og Romsdal kobler seg nå på lukkede telefonlinjer og avholder et lukket møte. Det er ventet at det vil komme en pressemelding og en offentliggjøring av kommunikasjonen internt i helseforetaket så snart møtet er avslutta.

Lørdag kveld klokka 19.50 landa innkalling til ekstraordinært styremøte i Helse Møre og Romsdal HF i innboksen til styrets medlemmer. Møtet avholdes i dag søndag klokka 11.00 via telefon – men er lagt opp for at allmennheten skal kunne følge.

– Dette styremøtet bør avvikles på et annet tidspunkt og med ordinær møteform, skriver ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre, ORKidé, i en uttalelse natt til søndag.

Juridisk vurdering

Tema for møtet skal være resultat av juridisk vurdering foretatt etter styrets behandling av lokalisering av et eventuelt nytt sjukehus i fylket.

Konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal HF, Dag Hårstad, mener det er nødvendig at møtet avholdes i dag.

– Vi fikk svaret fra den juridiske vurderinga i går kveld, og kalla deretter inn til møte så snart som råd. Vi vil unngå unødig opphold mellom at protokollen ankom oss og formuleres videre ut i offentligheten, sier Hårstad til smp.no.

Han mener det er viktig for styret at informasjonen kommer ut om hvorvidt de har gjort et lovlig fatta vedtak (ekstern lenke til notat fra helseforetaket).

– I hui og hast har et advokatforma utarbeidet et notat og gitt en vurdering av disse forholdene, og de viser at det sannsynligvis er begått brudd på helseforetaksloven, noe som de igjen bagatelliserer virkningene av. Det er uklokt å behandle en sak med så stor offentlig interesse i et telefonmøte, skriver ORKidé-leder Ingunn O. Golmen.

– Vi kunne ha venta til over nyttår, men det ville vært kritikkverdig å sitte på dette heile jula, mener Hårstad.

– Hva med i morgen mandag?

– Da har vi stappfullt program med andre møter. Vi har jobba på fullt trøkk for å finne ut om vi har gjort et lovlig vedtak.

– Ufattelig hastverk

ORKidé mener dette fører seg inn i rekken av møter som er avvikla med ufattelig hastverk i forbindelse med sjukehuslokaliseringa.

– I tillegg viser advokatfimaet i sitt notat til et felles styremøte 12.11.14. Fra dette møtet er det ikke offentliggjort verken innkalling eller protokoll, og det er i strid med helseforetaksloven, hevder Golmen.

I tillegg til å orientere om resultatet av den juridiske vurderinga av protokolltilførsel, skal det orienteres om at blant andre Sunnmørsposten har bedt om innsynsbegjæring om intern e-post.

Smp.no følger saka