Det var ansattrepresentantene Topphol, Sevaldsen og Austnes i Helse Møre og Romsdal HF (HMR) som ba om juridisk vurdering da saka blei behandla i styret onsdag 17. desember. De krevde at jurister vurderte om lokaliseringsvedtaket er lovlig.

Søndag ble det avholdt ekstraordinært styremøte via telefon, hvor notatet fra advokatene ble lagt fram.

Les også: Dette ble gjennomgått i styremøtet

I dette konkluderer advokatfirmaet med at det er rimelig å oppfatte deler av kommunikasjonen fra Helse Midt-Norge (HMN) som styrende for administrasjonen i HMR, og på den måten er i strid med helseforetaksloven. Men det presiseres også at de ikke anser disse signalende som førende på beslutningene som har blitt gjort.

– Vi har nå blitt orientert om advokatfirmaets funn, og jeg konstaterer at vi ser ting på litt forskjellig måte, kommenterer styremedlem Harald Topphol overfor smp.no.

Les også: Jusprofessor: – Alt tyder på alvorlige feil

Vil ikke kommentere

Han har lest det 13 sider lange notatet fra Advokatfimaet Thommessen uten heilt å bli beroliga.

– Der er det både ny og gammel informasjon, sier Topphol.

Les også: Eidsvik følte seg truet

– Kinserdal har sagt til Sunnmørsposten at han var overraska over Eidsvik sin avgang. Det vet vi etter å ha sett e-postkorrespondansen at vanskelig kan stemme. Hva gjør det med styret?

– Jeg vil ikke kommentere så mye utover det at vi nok skal komme tilbake til denne saka seinere, sier Topphol.

Deltok ikke

Grunnet innkalling så tett innpå møtet, hadde ikke styremedlem Charles Austnes mulighet til å delta.

– Jeg var på vakt i ambulanseflyet i natt og fikk beskjed om møtet da jeg landa utafor fylket rundt midnatt, forklarer Austnes.

Les også: Tek opp att saka i 2015

Vil ikke snakke med pressa

Trine Bruseth Sevaldsen fra Kristiansund er den tredje av ansattrepresentantene som ville ha jurister til å se på vedtaket.

– Jeg som styremedlem kommer ikke til å kommentere noe som helst i pressa i dag.

– Kan du si noe om hvorvidt du er beroliga av det som har kommet fram i dag?

– Nei, det må noen andre gjøre.

Får ikke kommentere

Fra Advokatfirmaet Thommesen er det Stein Kimsås-Otterbech som har tatt saka. Han har mye arbeidserfaring med arbeidsrett og prosedyre. Han er av sin klient, Helse Møre og Romsdal HF, ilagt taushetsplikt.

– Jeg beklager, men jeg kan ikke si noe før denne eventuelt oppheves, sier Kimsås-Otterbech til smp.no søndag ettermiddag.

Les også: Varsler mulig lovbrudd

– Styret i Helse Møre og Romsdal tek den juridiske vurderinga til orientering, og kjem tilbake til saka i styremøte etter nyttår, seier styreleiar Stein Kinserdal.

Charles Austnes og Harald Topphol. Foto: Staale Wattø