Det er fredag like før jul og den ombygde Volkswagen-bussen til Karl Johan Skårbrevik er på plass ved Korsatunnelen i Ålesund sentrum. Her har det blitt delt ut en kopp med suppe, et nett med matvarer og ikke minst den gode samtalen de siste tre årene.

– For meg har dette vært en viktig del av å komme tilbake til et normalt liv.

Det sier Harald Dolmen (62). Han har vært rusmisbruker mer eller mindre i 48 år, og brukt det meste fra lim til amfetamin, men har nå vært rusfri i 16 måneder. Nå bistår han med matvareutdelingen på fredagene.

Følg smp.no på Facebook

– Og å kunne komme hit å hjelpe til hver fredag har vært viktig terapi for meg. Det er ukas høydepunkt, og jeg tror jeg kan være et slags forbilde for dem som kommer til suppebussen, vise at det nytter på en måte, sier Dolmen.

Jul

Sjøl har han hatt mange dårlige juleopplevelser.

– Jula besto av å kjøpe inn sprit og øl og drikke til det var tomt, aleine i leiligheta. Mange av julene var et reint helvete, sier Dolmen.

Men i år gleder han seg virkelig til jul.

– Jeg har fått kontakt med familien igjen etter jeg ble rusfri, så i år skal jeg besøke yngstedatteren mi og det nye barnebarnet i jula, og feire la med henne og familien. Suppebussen har vært et viktig bidrag til at jeg er der jeg er i dag, mener Dolmen.

Samtaler

Karl Johan Skårbrevik forteller om en stadig økende interesse for suppebussen.

– I starten begynte vi klokka 11 på fredagene og holdt på til klokka 15.30. Nå er vi som oftest tomme for suppe rundt klokka 13. Det er nok ikke slik at folk kommer til oss fordi de sulter, men jeg føler vi er blitt et viktig holdepunkt for mange mennesker, en plass der de kan møte venner i et fellesskap, sier Skårbrevik.

Han er glad for alle de som bidrar til at de også kan dele ut et nett med matvarer til de som ønsker det på fredagene.

– Vi har mange gode hjelpere, det er det liten tvil om, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Hit kommer det både direktører og slabbedasker. For meg er dette ei trygg havn i hverdagen, her møter jeg folk jeg kan stole på og prate med om det meste. Det er et godt samhold, sier Malvin Karlsen, en av de faste gjestene.

Vennskap

– Det er mangel på vennskap som er den største bøygen her i byen. Ingen er så fattige at de er avhengige av den suppen jeg deler ut på fredagene, men alle er avhengige av å bryte ut av ensomheten. Det tror jeg er vår viktigste ressurs, sier Skårbrevik.

Han har sjøl fått mange gode venner de tre årene han har stått med suppebussen sin: – Noen av de skal jeg faktisk feire jul sammen med, på Lyspunktet like her borte, forteller han.

Skårbrevik føler det som et lite kall å stå med suppebussen sin.

– Derfor kommer jeg sjølsagt til å fortsette med å dele ut suppe og mat også neste år. Dette har også blitt et høydepunkt for meg, noe som har gitt meg veldig mye tilbake, og mange nye vennskap, sier han.

I mange år besto livet til Harald Dolmen av rus. i 48 år har han vært mer eller mindre rusa. Nå har han vært nykter i 16 måneder, og gir jobben med suppebussen i Ålesund mye av æren. Og i år skal han for første gang på mange år, feire jul sammen med datteren sin. Foto: Staale Wattø
Karl Johan Skårbrevik har delt ut suppe på fredagene i snart tre år. Malvin Karlsen er fornøyd «kunde». Foto: Staale Wattø
Suppebussen har fast plass ved inngangen til Korsatunnelen. Poul Eysturdal er fast hjelper på fredagene. Foto: Staale Wattø