• Få oversikt: Les tidslinjen over saken om hva som har skjedd i sjukehusstriden fram til vedtakene i desember

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avgjør tirsdag om det blir en åpen høring om prosessen fram mot vedtaket om å bygge det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset utenfor Molde.

Helge Orten mener at det i utgangspunktet ikke er behov for en åpen høring om saka. Men dersom komiteen skulle bestemme seg for det, bør de gå helt tilbake til 2010 og til vedtaket om at det skulle bygges et nytt felles sjukehus.

– Har fått gode svar

– Jeg mener komiteen har fått gode svar på de 10 spørsmålene som de stilte til helseministeren og at det derfor ikke er behov for en åpen høring i denne saka. Men det er opp til komiteen selv å avgjøre om de mener det er behov for det. Gjør de det, mener jeg de bør gå gjennom hele prosessen fra vedtaket om et felles sjukehus og helt fram til i dag. Ikke bare se på hva som har skjedd de siste ukene, sier Orten.

– Vil en åpen høring i Stortinget være med å dempe den bitre striden som nå rår mellom Molde og Kristiansund?

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er bredt sammensatt. Jeg vil ikke se bort fra at det kan øke legitimiteten at de nå går igjennom saka, sier Orten.

Kun Senterpartiet

Komiteen skal uansett ikke inn og vurdere selv stedsvalget. Det er utenfor komiteens mandat. Så langt er det kun Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som har sagt han ønsker en åpen høring.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik vil ikke på forhånd ha noe oppfatning om hva komiteen bestemmer seg for.

– Vi er ikke redd for noen åpen høring om denne saka, men det er våre folk i komiteen som avgjør dette. Komiteen må på sjølstendig grunnlag finne ut om de trenger mer informasjon i denne saka, sier Nesvik.

– Ring Kolberg

Det er Arbeiderpartiet som til sjuende og sist avgjør om det blir kalt inn til en åpen høring. Sunnmørsposten forsøkte flere ganger i går å komme i kontakt med Else-May Botten for å få en kommentar.

– Ring Martin Kolberg var beskjeden vi fikk på sms fra Botten.

Møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen starter tirsdag klokka 14.

<strong>Sjukehus:</strong> Dersom Kontrollkomiteen ønsker åpne høring bør de går helt tilbake til beslutningen om et felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal, sier Høyres Helge Orten.
<strong>Åpne:</strong> Vi frykter ikke en åpen høring i denne saka, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.