I nyttårstalen sin sa statsminister Erna Solberg (H) at man har etablert diagnosesentre i alle deler av landet. Sentrene skal raskt utrede pasienter når det er mistanke om kreft.

- Vi har også laget noe som kalles pakkeforløp for kreft. Det er ikke pasienten som skal være pakken. Pasienten skal få pakken, sa Solberg.

Pakkeforløp betyr at behandlingen skal skreddersys etter en fast mal, og pasienten skal ifølge statsministeren få en fast koordinator.

- Trenger senter i Ålesund

Stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H) mener det er på høy tid at det kommer på plass et såkalt diagnosesenter også ved kreftavdelingen i Ålesund.

- Helse Midt-Norge har nå fått på plass et diagnosesenter i Trondheim ved St. Olavs. Det er bra, men ikke bra nok for innbyggerne i Møre og Romsdal. For raskere diagnose og redusert ventetid for kreftpasienter i Møre og Romsdal, kreves det bedre tilgjengelighet og kortere reiseavstander, sier Røbekk Nørve til Sunnmørsposten.

Hun er medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og har også tidligere luftet saken etter helseministerens tale i fjor.

- Da ble det lovet at det i løpet av 2014 skulle etableres minst ett tverrfaglig diagnosesenter for kreft i alle de fire helseregionene. Jeg viste til muligheten for å få til et slikt senter i Møre og Romsdal, og at det ville være naturlig å legge dette i tilknytting til kreftavdelingen ved sjukehuset i Ålesund, sier Høyre-politikeren.

Talte om sjukehus

I gårsdagens sjukehus-tale informerte helseminister Bent Høie (H) om fremdriften for diagnosesentrene og pakkeforløpene som i dag omfatter de mest vanlige krefttypene som: lungekreft, brystkreft, prostatakreft og tykk- og endetarmskreft.

- Senere i år skal det innføres ytterligere 24 pakkeforløp for kreft, forklarer Røbekk Nørve.

- Jeg registrerer at Helse Vest har besluttet at det skal etableres ett diagnosesenter ved hvert helseforetak og at det i Helse Sør-Øst skal etableres minst ett senter i 2015. Nå etterlyses det konkrete vedtak om flere senter også i Helse Midt-Norge, og jeg forventer at et slik tilbud kommer på plass i Ålesund, fortsetter hun.

Røbekk Nørve mener at man i dag opplever alt for ofte at pasienter med uklare symptomer sendes til utredning etter utredning før riktig diagnose stilles.

- Det oppleves også at mange for for dårlig informasjon undervegs, og at det ofte skjer feil i forbindelse med diagnostisering, sier hun.

Tre trinn

Feilene kan ifølge stortingspolitikeren få alvorlige konsekvenser og dødelig utgang for pasientene.

- Først når vi får diagnosesenter og pakkeforeløp ved kreftavdelingen i Møre og Romsdal får vi et mer likestilt og rettferdig helsetilbud, sier Røbekk Nørve (H).

Hun skisserer opplegget i tre trinn: 1. Diagnosesenter for å korte ned ventetid for pasienter med symptomer. 2. Pakkeforløp, slik at pasientene får rask og riktig behandling. 3. Et styrket samarbeid med fastlegen parallelt med pakkeforløpene.