• Få oversikt over sjukehusstriden i tidslinjen over

SISTE: – Høie må svare om sjukehusstriden i åpen høring

Det er VG som tirsdag skriver at tillitsvalgte i Helse Midt-Norge allerede våren 2014 begynte å legge press på daværende direktør Trond M. Andersen, om å sparke direktøren i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik.

Les hele saken hos VG (krever abonnement)

Flere personer som var til stede på møter mellom tillitsvalgte og ledelsen i helseforetaket våren 2014, forteller til avisen at det ble fremmet krav om at Andersen skulle bidra til Eidsvik sin avgang.

Argumentene skal ha vært at Helse Møre og Romsdal ikke klarte å holde budsjettene, og at Eidsvik generelt ikke var egnet til å lede sjukehusforetaket.

Avgjør høring tirsdag: Les Høies svar til Stortinget

Direktør trakk seg

Andersen nektet ifølge avisens kilder å etterkomme ønsket, med henvisning til at det ikke var i tråd med formelle lover og regler - samtidig som han skal ha pekt på at Eidsvik hadde en langsiktig plan som skulle få økonomien på fote.

Utpå høsten ble det klart at de tillitsvalgte isteden vendte seg mot direktør Andersen selv, og skrev et krast brev til helsedepartementet. Brevet var den direkte årsaken til at både Andersen og styreleder Marthe Styve Holte trakk seg, etter at helseminister Bent Høie personlig grep inn i saken (se tidslinje over artikkelen, journ. anm.)

Mener Høie bør gå

De hovedtillitsvalgte for legene i Ålesund og Kristiansund, Margaret Sævik Lode og Ralph Herter, ble ikke informert om kritikken mot direktør Andersen og reagerer kraftig på de nye opplysningene.

– Jeg er svært skuffet over at Høie har vært med på dette spillet. Prosessen med at noen få samles i hemmelige møter og tar så store avgjørelser tåler ikke dagens lys. Høie har oppført seg så sjofelt mot folk i Møre og Romsdal, unntatt Molde, at han burde gått av. Det kommer aldri til å bli ro her etter en så provoserende prosess, sier Lode til VG.

Avgangen til Andersen, banet veg for Molde-tilhenger Daniel Haga som ny Helse Midt-direktør.

Avviser påstandene

Tillitsvalgt Kjetil Karlsen ved St. Olavs hospital i Trondheim avviser påstandene som kommer fram i VG.

– Beskyldningene har ikke rot i virkeligheten. Det var aldri motivasjonen for å sende brevet. Det har ingenting med Astrid Eidsvik eller sjukehuskamp i Møre og Romsdal å gjøre. Det har med ledelsen med Helse Midt-Norge å gjøre, sier Karlsen til avisen.

Les hele saken hos VG (krever abonnement)

Helse Midt-direktør Daniel Haga har ikke stilt til intervju om saken, men kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås har sendt følgende kommentar.

«Påstandene som fremsettes om Daniel Haga er fullstendig feil og meningsløse. Vi er ikke kjent med at tillitsvalgte tidligere skal ha krevd Astrid Eidsviks avgang. På bakgrunn av det du har sendt oss, er det umulig å gi ytterligere kommentar på det vi anser som svært grove påstander uten rot i virkeligheten.»

– Tillitsvalgte nådde ikke fram

Helseminister Høie har heller ikke stilt til intervju om saken, men har sendt følgende kommentar via sin informasjonsavdeling.

– Som det fremgår av brevet fra de tillitsvalgte hadde de ved flere anledninger uttrykt sin bekymring overfor styreleder knyttet til direktørens ledelse. Da de tillitsvalgte ikke nådde frem ovenfor styreleder, oversendte de så brev til departementet hvor de orienterte departementet om saken og da særlig styrets manglende håndtering av den administrerende direktørs ledelse. En slik fremgangsmåte er helt i tråd med arbeidsmiljølovens regler knyttet til varsling. Når det gjelder denne saken konkret mener departementet det ikke hensiktsmessig å gå ut med hvilke interne vurderinger departementet tok, men henvise til det statsråd Høie tidligere har uttalt om at det etter flere samtaler med styreleder visste seg at det var en grunnleggende uenighet om hva som var nødvendig for å komme videre, og at styreleder etter dette trakk seg. Jeg kommer til å utdype dette i svaret til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Komiteen skal tirsdag ta stilling til om de vil ha en åpen høring om sjukehusstriden. Helseminister Bent Høie tar ikke selvkritikk for sin rolle i saken i svarbrevet som ble sendt til Stortinget mandag.

Helseminister Bent Høie (H) snakket varmt om Molde-alternativet som ny sjukehustomt allerede i 2011. Tillitsvalgte mener statsråden har vært med på et «sjofelt» spill etter at nye opplysninger stiller spørsmål rundt den overraskende avgangen til tidligere Helse Midt-direktør. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix