Ting som skjedde under Operasjon Carhampton er viktig lærdom også i dag. Det mener Nils Ellefsen Som sjef for Heimevernet i Bærum skal den utflytta ålesunderen i dag holde et foredrag for en rekke offiserer i heimevernet i Oslo og Akershus der han forteller om denne operasjonen under 2. verdenskrig. «En historie om fighting spirit, mot og dumdristighet», er tittelen han har satt på foredraget.

– Det har vist seg at Operasjon Carhampton var dårlig planlagt. 41 mann ble satt i land i fiendeland, dårlig skodd og kledd for vinterkulde, uten en plan for hvordan de skulle skaffes mat og drikke. Det ville aldri ha skjedd i dag. Dagens soldater er utstyrt med alt de trenger av klær og mat under aksjoner, sier Ellefsen.

– Soldatene under Carhampton-operasjonen overlevde ved hjelp av sivilbefolkningen på Sørlandet som satt egne liv i fare med å både huse og gi skaffe dem mat. Både soldatene og sivilbefolkningen utsatte seg for stor fare. Mange ble arrestert og drept i tysk fangenskap, påpeker heimevernssjefen. Han mener at Carhampton-historien er viktig å fortelle for at soldatenes innsats ikke skal glemmes, og ut fra et militært perspektiv.

Soldatens Oppdrag

Planen for Operasjon Carhampton var å kapre en tysk konvoi ved Flekkefjord å føre båtene tilbake til England. 3. januar 1943 ble styrken på 41 mann satt i land.

De ble ført over av KNMS Bodø. På vei tilbake gikk båten på en mine, og 28 av besetningen på 30 omkom. 13. januar skulle kapringen av skipa skje, men styrken ble oppdaget av tyske soldater og måtte rømme til fjells. Soldatstyrken ble etter hvert delt i to.

Den ene delen stjal en fiskebåt og kom seg til England. Den andre delen kapret kystruteskipet «Tromøsund», for å komme seg til England. Kapringen gikk etter planen, men like etter kom 6 tyske bombefly og bombet skipet i senk. Alle 48 om bord omkom.

– Til sammen 16 mann fra Operasjon Carhampton mistet livet. Blant disse var min onkel Olav Nesje, og de to andre ålesunderen Mauritz Brune og Mandor Marstein. Til sammen krevde Operasjon Carhampton 76 menneskeliv. En tragedie som ikke må glemmes, mener Nils Ellefsen.

Oversikt over deltakere fra Kompani Linge under Operasjon Carhampton på Sørlandet. Foto: fra boka «Mannen som kapret Galtesund.