Slik omtaler hobbyhistoriker Nils Ellefsen, Tungtvannsaksjonen på Vemork og Operasjon Carhampton på Sørlandet.

– Jeg har veldig respekt for det som ble utført under Tungtvannsaksjonen. Men at hele ni mann fra Sunnmøre deltok i Carhampton-aksjonen, er for mange en ukjent side ved 2. verdenskrig. Deres innsats fortjener å komme mer fram, for dette er også en historie om unge menn, mot og en krigsoperasjon som gikk fryktelig galt, mener Nils Ellefsen.

Samme dag

Når dramaserien «Kampen for tungtvannet» i disse dager samler tusenvis foran TV-skjermene, synes han det også bør fokuseres på aksjoner som ikke gikk bra under krigen.

– Det er spesielt at to sabotasjeaksjonen har fått så ulik oppmerksomhet, særlig med tanke på at det skjedde på samme dag, 28. februar 1943, og at mange sunnmøringer var involvert i begge aksjonene, mener han.

Krigshjem

Nils Ellefsen er oppvokst i Ålesund, men er nå bosatt i Bærum. Der er 50-åringen sjef for heimevernet. Interessen for krigshistorie, og Operasjon Carhampton spesielt, har fulgt ham siden han var gutt.

– Under krigen var min far i flyvåpenet, en onkel i handelsflåten, en onkel i Kompani Linge og en morfar på Grini. Jeg har vokst opp i et hjem som var preget av krigen, men det ble aldri snakket om den. Det er nok noe av grunnen til at jeg ble ivrig på å finne ut mer. Skikkelig nysgjerrig ble jeg da jeg oppdaget at min onkel, Olav Nesje, deltok i Operasjon Carhampton, forteller han.

Lite kjent

Nils Ellefsen peker på at mens det er skrevet mye om Tungtvannsaksjonen, finnes det begrenset med informasjon om Operasjon Carhampton. Rett nok handler boka «I natt gjelder det» om operasjonen. Den er skrevet av Magne Haugland og kom ut i 2001. Litt informasjon finnes også i boka «Mannen som kapret Galtesund» som kom ut på 1950-tallet.

– Det jeg i tillegg har skaffet meg av informasjon om Operasjon Carhampton har jeg fått ved hjelp av Joachim Rønneberg, og i samtale med en av deltakerne, ålesunderen Harald Svindseth. I tillegg har jeg brukt en del timer i Hjemmefrontmuseets arkiver, forteller Ellefsen, som stusser over at Operasjon Carhampton er lite kjent blant sunnmøringer.

– Hvorfor er det slik, tror du?

– Vanskelig å si, men i åra etter krigen ville man kanskje helst skrive om og fokusere på det som gikk bra, og ikke om det som gikk galt. De tragiske hendelsene foregikk på Sørlandet, og der er Operasjon Carhampton kjent. I Ålesund og på Sunnmøre har det vært mye mer fokus på Englandsfarten og Tungtvannsaksjonen.

Får støtte

Her får Nils Ellefsen støtte fra krigshistoriker Jan Olav Flatmark.

– En tragisk operasjon som er kjent blant krigshistorikere, men kanskje ikke blant folk flest. Det kan skyldes at det var lettere å omtale Tungtvannsaksjonen, som var en suksess, enn Operasjon Carhampton, s som ble en fiasko. Dessuten gikk det mange år før papirene om denne aksjonen ble frigitt, forteller Flatmark.