Dommen er i samsvar med aktor, statsadvokat Jogeir Nogva, sin påstand.

- Det foreligger en rekke skjerpende omstendigheter i saken. Som nær omsorgsperson har tiltalte ved misbruk av fortrolighet og tillit, lojalitet eller avhengighetsforhold skaffet seg seksuell omgang med egne barn, heter det i dommen.

Han må betale hver av døtrene 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Mannen er også dømt for nedlasting av 3.000 bilder som seksualiserer barn.

Vedkjente

Mannen vedkjente i retten at han hadde forgrepet seg seksuelt flere ganger mot sin eldste datter, og en gang mot sin yngste datter.

Døtrene var i sjuårsalderen og i 11-årsalderen da overgrepene skjedde.

- Men jeg er ikke skyldig. Kroppen gikk på autopilot når det skjedde, det var som å se en film gjennom mine egne øyne, forklarte mannen til tingretten.

Sexsomnia

Han la skylden på overgrepene på en sjelden søvnsykdom kallt sexsomnia, eller «sovesex» på norsk.

Les også: Vedkjenner overgrep i søvne

- Jeg mistet helt kontroll på kroppen. Det var etter overgrepene at jeg fant ut at jeg kunne lide av sexsomnia, forklarte mannen, som ikke nevnte det som en årsak under avhør med politiet etter han ble pågrepet i 2013.

- Statsadvokaten karakteriserte i sin prosedyre sexsomnia-teorien som tøv. Retten nøyer seg med å si at teorien ikke har vunnet gjenklang hos retten, heter det i dommen.

Ingen tvil

Statsadvokat Jogeir Nogva, som la ned påstanden om fengsel i fem år og fem måneder for mannen da saken gikk i Sunnmøre tingrett i forrige uke, var ikke i tvil om skyldspørsmålet.

Les også: – Ingen tvil om skyld

– Vi har hørt to sterke fornærmede, den ene forklarte seg dagen etter overgrepene skjedde, så det er ingen tvil om skyldspørsmålet, sa Nogva.

Han tilbakeviste at tiltalte skal ha lidd av såkalt «sexsomnia».

– Han er låst av sine politiforklaringer, og det er bare et forsøk på å forklare hvorfor han har ødelagt sin egen familie, sa Nogva, som synes det var spesielt graverende at overgrepene ble begått mot den eldste datteren da hun var i en svært sårbar situasjon.

Avventer

Mannens forsvarer, advokat Guri Falck Kristensen, sier hun har vært i kontakt med sin klient.

- Han har fått dommen opplest, men ønsker å bruke ankefristen til å vurdere om han vil fremme en anke, sier Kristensen.