Ålesund formannskap skulle diskutere sin framtidige eierstrategi i TK i går, og som vanlig ba Bjørn Tømmerdal og Kristin Krohn Devold om å få sin habilitet vurdert. De to er henholdsvis styreleder og styremedlem i Tafjord. I formannskapssalen satt også Inger Marie Sperre og Geir Stenseth som begge er vara til TK-styret.

De to sistnevnte ble ikke kjent inhabile, men Tømmerdal og Krohn Devold måtte følge debatten fra tilhørerplass. Det hjalp ikke at ordføreren la fram et notat fra kommuneadvokaten som konkluderte med at det ikke foreligger forhold som tilsier inhabilitet i denne saken. Blant annet fordi et eventuelt salg av aksjene ikke innebærer noen form for fordeler eller ulemper verken for Tømmerdal eller Krohn Devold personlig.

Tillit

Inger Marie Sperre fra Høyre prøvde også å forklare at det i akkurat denne saken ikke var noen juridisk grunn til å kjenne hennes to partifeller inhabile.

Jus får være jus. Her er det tilliten ute hos befolkningen som er det viktigste, svarte blant annet Arbeiderpartiets Svein-Rune Johannessen og Tore Johan Øvstebø fra KrF. Johannessen benyttet også anledningen til å advare mot det han mente var rolleblanding når politikere går inn i slike styreverv.

Enden på visa ble at et knapt flertall mente at Bjørn Tømmerdal og Kristin Krohn Devold ikke skulle være med på å behandle kommunens eierstrategi i Tafjord Kraft.

Beholde

Flertallet kom også fram til at Ålesund bør beholde aksjene sine i Tafjord Kraft, selv om Geir Stenseth argumenterte sterkt for at kommunen nå må finne ut hvor store verdier man egentlig sitter på. Venstres Kirsti Dale sluttet seg til Frps forslag om å få disse verdiene på bordet før man eventuelt begynner å snakke om salg.

Eva Vinje Aurdal slo fast at salg av TK-aksjer absolutt ikke er det Ålesund trenger å gjøre nå, og at eierskapet representerer en trygghet man må ta vare på.

– Jeg har spurt mange ganger hvordan Frp har tenkt å skaffe større inntekter, sa Vinje Aurdal. Jeg har kanskje fått svar på det nå.

Stenseth understreket at hans parti aldri har foreslått å selge aksjer, men at han bare måtte ta til etterretning at flertallet heller ikke ønsket å vite hvilke verdier kommunen sitter på.

Inger Marie Sperre sa at TK er et solid selskap med lokal forankring, og at det vitner om ren desperasjon når man gang på gang kommer tilbake til spørsmålet om å selge seg ut.