– Jeg har troa på denne landsdelen, jeg, sier Olav Thon til Sunnmørsposten.

Fra før har Olav Thon Gruppen stort engasjement på Moa gjennom Amfi og eksisterende kjøpesenter, – et område han kjøpte fra Stig Jacobsen. Og i fjor kjøpte han Ekornes-eiendommer i Breivika, Postveien 2 og deler av Postveien 12.

– Og nå kjøpte jeg denne eiendommen til Steinar Lausund, som ligger mellom disse eiendommene. Jeg håper det skal bli bra, da, sier Thon.

– Blant ålesundsordfører og næringsliv blir du tatt varmt imot, virker det som. Hvordan opplever du det?

– Det er veldig hyggelig. Men det er vel sånn med dere sunnmøringer – at dere liker best å vinne?! Amfi Moa er nummer tre i omsetning blant kjøpesentrene i landet, med Sandviken storsenter i Bærum som det største, og Lagunen i Bergen som nummer to. Et hakk lenger ned kommer Ålesund med Moa. Men med de muligheter som nå ser ut til å være til stede, og med infrastruktur, så håper jeg dette senteret i Ålesund blir det største, proklamerer han.

Ønsker du at Moa skal bli størst? Se Smps uhøytidelige undersøkelse til høyre.

Ikea-samarbeid

Det er ikke helt avklart konkret hvilke butikker som skal inn. Han håper å få inn større firmaer med gode tilbud, og nevner H&M som eksempel.

– Men jeg håper å få til noe sammen med min gode venn Ingvar Kamprad (Ikea-gründer (red.anm.)). Til sammen er vi 180 år. Jeg låner bort den røde lua mi til Ingvar, forteller Thon åpenhjertig. Så jeg håper jo at Ikea-etableringen vil gi ny kraft til etableringen min i Ålesund, legger han muntert til.

– Så nå er det bare å brette opp ermene og prøve å bli størst! sier Thon.

Eldresatsing

Også sitt bekjentskap med Mostein og Steinar Lausund har gjort inntrykk.

– Jeg vil ikke se bort ifra et samarbeid med Steinar Lausund. Jeg synes han som eiendomsutvikler er en veldig interessant person. Og han har vært innpå satsing på helsesenter, spesielt med tanke på eldres behov, hvor de kan få mange av sine tilbud dekket, uten å måtte løpe på hålke og glattis. Da tenker man et senter som dekker eldres behov, med tilbud om treningssenter, tannlege, helsetilbud, kiropraktor og lignende, forteller Thon.

Steinar Lausund: – Det beste som har skjedd i byen vår på 30 år

Givende

Allerede arbeider Thon med et konsept sammen med Sanitetsforeningens Revmatismesykehus i Oslo, for å utvikle et helsesenter for eldre der.

– Og jeg ser ikke bort ifra et slikt samarbeid med Steinar Lausund også. En satsing innen denne sektoren ser jeg på som veldig givende. Dette er et felt som ikke direkte går på varehandel, men en kan skape en virksomhet samfunnet har bruk for, sier Thon.

– Thon-gruppen blir en tung aktør på Moa. Går det an å bli for tung?

– Nei, vi prøver å finne nye samfunnsmessige behov å dekke. Lenge har vi satset på unge, og godt er det, men det er en god del av samfunnet som kommer til å ha en del år til på baken, og som er ved noenlunde god helse i sin alderdom. Jeg tror ikke det er fare for at vi blir for stor. Så lenge kundene kommer, så er det et behov vi dekker. Og her er jo Steinar Lausund en veldig spennende mann, sier Thon.

Steinar Lausund i Mostein bekrefter å være i samtaler med Thon. Han har tidligere presentert planer om et eldrekonsept på Moa. Deler av dette konseptet er utviklet videre.

– Og er vi så heldige at vi får til et samarbeid på dette, vil det være helt fantastisk, sier Lausund. Med en aktør som Olav Thon-gruppen i ryggen, anser han realiseringsevnen definitivt til å være stor.

Olav Thon Gruppen har kjøpt opp eiendommer nord for Amfi Moa langs Lerstadvegen. Foto: Staale Wattø
Steinar Lausund i Mostein presenterte et eldresatsingskonsept i Moaområdet i Sunnmørsposten i 2008. Nå er Olav Thon interessert i Lausunds videreutviklede planer.