Med stadig økende folketall på jorda, ser stadig flere mot havet som nye matkilder. Møreforsking er med på arbeidet med å utvikle nye kilder til næringsstoffer, og i dag har Sparebanken Møre gitt to millioner kroner til et doktorgradsstipendiat i Ålesund.  Tema er å forske på utvikling av nye næringsmidler og samtidig få det til å lønne seg økonomisk.

Drømmen er å bli like sterk på det marine som Sunnmøre i dag er på det maritime.

- Doktorgradsarbeidet i Møreforsking, som også omfatter flere enn den ene nye i Ålesund, dreier seg om å  skaffe kunnskap om bruk av storalger til menneskemat, skriver Sparebanken Møre. Det vil si bruk av tank, tare og rødalger. For å omdanne den til håndterbare mengder, må man finne måter å tørke og å produsere varene på.

Overskuddsvarme fra Grautneset skal brukes i første omgangen, men man nevner også Nyhamna. Tafjord kraftrvarme er med, Felleskjøpet, Orkla, Bjørge Biomarin og Arena-klyngen Legasea, blant fløre.

- Det finnes mange gode oppfinnelser, men ikke alle lønner seg økonomisk. Vi vil koble forsking og økonomisk utnytting, sier Odd Gjørtz i Arena.