Helse Midt-Norge planlegger å bruke 763 millioner kroner på investeringer i år.

- En halv milliard av dette går til medisinsk-teknisk utstyr og IKT i helseforetakene, heter det i en pressemelding.

Det er uklart hvor mye av dette som går til Helse Møre og Romsdal, men klinikkene har meldt inn et behov for akutt oppgradering på om lag 130 millioner kroner når det gjelder medisinsk-teknisk utstyr.

Fra før er det kjent at utstyr for 10-15 millioner kroner bryter sammen årlig, blant annet på grunn av alder.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Må møte resultatkrav

En forutsetning for å kunne gjøre investeringene i 2015 er at helseforetakene i regionen må holde seg innenfor tildelte økonomiske rammer, og innfri resultatkravene som ligger i budsjettet for 2015.

- Samlett sett leverer foretaksgruppen et driftsresultat som er på nivå med budsjett, det er bra. Men for at vi skal kunne gjennomføre planlagte investeringer i hele regionen og samtidig sikre bærekraft for nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal, er det nå viktig at alle helseforetakene lykkes med sitt omstillings- og forbedringsarbeid, uttaler styreleder Ola H. Strand i pressemeldingen.

Helse Møre og Romsdal må spare nesten 250.000 kroner per dag på pasientbehandling i sju år for å få råd til sine planlagte investeringer.

Langsiktig avtale

Ifølge Ola H. Strand er det kommet på plass en langsiktig avtale som skal sikre økonomisk bærekraft for Helse Møre og Romsdal.

- Det er viktige forutsetninger for å gi befolkningen en forsvarlig og framtidsrettet helsetjeneste med stadig bedre kvalitet, hevder styrelederen.

Styret ga også grønt lys for videre arbeid med nytt akuttbygg for psykiatri på Østmarka i Trondheim. Dette er beregnet til å koste 245 millioner kroner. Disse kostnadene skal finansieres av St. Olav, men Helse Midt vil gi et kortsiktig lån slik at bygget kan ferdigstilles november 2017.

Lånet påvirker ikke øvrige investeringer i regionen, og det skal tilbakebetales innen fire år.