Fredag er det høring i sjukehussaken på Stortinget. Der forklarer en mengde folk seg om prosessen om ett fellessjukehus i Nordmøre og Romsdal, men også om prosessen i forrige runde da Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) brått stanset planene om nye Molde sjukehus.

Dagens høring foregår i høringssal 1, som kan velges i menyen til høyre i videovinduet over.

Du kan lese alt fra høringa her

Les også: Et sjokk at Høie instruerte daværende styreleder Marthe Styve HolteLes også: Tetzschner: – Dette er bortkastet tidEidsvik: - Molde var avgjort på forhåndVideo: - Høie har mangelfull forståelse av loven, sier Jan Fridthjof Bernt, professor i offentlig rett.

Se også: Dette er programmet for dagen

Sunnmørspostens samfunnsredaktør Jan Erik Røsvik vil kommentere saken undervegs i høringa direkte her på smp.no.

(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Tre utfordringer

For Høie sin del er det særlig tre momenter han kommer til å bli utfordret på.

Helseforetakene er organisert som selvstendig juridiske enheter. Ifølge loven kan ikke eierstyring skje utenom formelle foretaksmøter.

Eierstyring kan derfor verken skje i lukkede møter eller på e-post. Stortinget må altså definere hva som er en politisk instruks og hva som kan oppfattes som en føring.

1. Selv om Høie hardnakket hevder at han ikke har gitt noen form for instruks, har hans ønske om Molde allerede i august blitt oppfattet som et signal. Dette vil komme fram i høringen.

Sunnmørsposten avslørte 12. desember at Høie formidlet et ønske om Molde som tomtevalg på seinsommeren i fjor.

Ikke før Stortinget krevde svar innrømte Høie at han «helte mot Molde». I et NRK-intervju har han senere brukt formuleringen «foretrakk Molde».

Dette var før høringsrunden var over, før folkemøter, før innstillinger - og ikke minst før valget av tomt ble tatt.

Sentrale topper satte seg ned og diskuterte hva man skulle gjøre videre nå som statsråden hadde sagt sin mening. For noen var Høies mening uproblematisk, mens det for enkelte andre ble svært vanskelig.

Styret i Helse Midt har sagt at de ikke ble påvirket av statsrådens «helling», men hva med administrasjonen som skulle levere en anbefaling til styret?

Konkluderte de før?

2. Høie må også svare på hvor mye han visste om Helse Midt sin måte å styre Helse Møre og Romsdal på i sluttfasen av prosessen.

Representanter fra Helse Møre og Romsdal vil hevde at Helse Midt-Norge bestilte en konklusjon, og at det aldri var reelle forhandlinger om å innstille på annet enn Molde.

Uenighetene mellom Eidsvik og Helse Midt-direktør Daniel Haga startet allerede i midten av november.

Hva skjedde egentlig i møtene 27. og 28. november? Hvordan kunne Daniel Haga si til Astrid Eidsvik at Molde var det eneste styret og styreleder i Helse Midt kunne gå med på?

Her er svaret trolig hva som skjedde i et lukket telefonmøte 18. november. Spørsmålet er om Haga gjorde egne "sonderinger" basert på møtet, og om en eventuell agenda for møtet var klargjort. Flere styremedlemmer i Helse Midt mener det i ettertid var ubehagelig om Haga brukte dette mot Eidsvik disse dagene i november.

Torbjørg Vanvik, eierstyringsdirektør i Helse Midt og styremedlem (HMR), hevder imidlertid at Eidsvik stod fritt til å innstille på det hun ville.

Helse Møre og Romsdal vil i høringen si noe om hvor «fritt» Eidsvik egentlig stod. Enkelte vil hevde at å innstille på Kristiansund var det samme som å levere sin egen oppsigelse.

Striden rundt Eidsviks avgang vil handle om Helse Midt sin innblanding i den lokale prosessen, og om de i det hele tatt var interessert i å høre på Helse Møre og Romsdal. Det lokale foretaket kan bli framstilt som overflødig i prosessen, som skal ha vært god fram til 17. november.

Andersens avgang

3. Det som imidlertid vil gi Høie mest trøbbel er om han brøt loven i forkant av avgangen til direktør Trond M. Andersen.

Marthe Styve Holte vil være klar på at hun fikk kort tid på å kvitte seg med Andersen. Om hun har tatt tak i tidligere varslinger blir interessant, men kanskje mindre relevant siden det i utgangspunktet er styret til Helse Midt som skal avgjøre om en direktør har tillit eller ei. Dette har ikke statsråden noe med.

Styve Holte vil også si at handlingsrommet til Helse Midt ikke ble begrenset på grunn av statsrådens samtale med henne 26. august. Det interessante blir likevel at hun videreformidlet det statsråden hadde sagt til minst to personer, og spørsmålet er om disse ble påvirket, eller opplevde dette som en føring.

På sidelinjen

Styreleder Stein Kinserdals e-poster kan også bli viktig for Stortinget. Samme dag som Eidsvik gikk av sendte han en e-post som har blitt omtalt som det misforståtte «nikk». Det er kun Kinserdal og Høie som vet hva som ble sagt i løpet av minuttet de snakket sammen i Oslo 4. desember. Selv om Eidsvik ikke gikk av på grunn av det, sendte Kinserdal et kraftig styringssignal om at «Høie lot det skinne gjennom» at han ønsket Molde.

Kinserdal er ikke dum. Faktum er at statsråden hadde fått kjempetrøbbel om Kinserdals opprinnelige e-post var den korrekte gjengivelsen av samtalen. De fleste av oss ville rettet opp dette så fort som mulig hvis vi sendte det på e-post i en betent og viktig sak. Kinserdal gjorde ikke det. Uker senere endret han forklaring. Astrid Eidsvik kunne bare tolke e-posten på måten den var skrevet.

Ifølge Kinserdals opprinnelige e-post var signalet fra Høie faktisk så sterkt at Helse Møre og Romsdals styreleder vurderte foretaksmøte på saken. Kan han ha tatt en kule for statsråden?

Knapt flertall

Høringen vil kanskje ikke komme inn på det, men selve vedtaket 17. desember er også spennende.

Representantene Petter Bjørdal og Kirsti Slotsvik hadde samme intensjon, men motsatt argumentasjon når de startet å diskutere hvor det ville bli dyrest å bygge sjukehuset. Slotsvik argumenterte for at det ble billigst å bygge i Kristiansund, mens Bjørdal snudde uken før styremøte på grunn av en økonomirapport fra Helse Midt, og mente det ville bli billigst å bygge i Molde. Dermed ble det 5-4.

Riktig nok satt konst. direktør Dag Hårstad uten inngående kunnskap om saken i møtet. Men ville eksempelvis Eidsvik ha kunnet avklart for styremedlemmene hvor det ble dyrest å bygge?

Samarbeidet

Det siste momentet på sidelinjen er spillet i kulissene. Lukkede møter, avtaler om å bli enige og samarbeid om innstillling.

Hvordan har det egentlig blitt jobbet med saken?

I foretaksmøtet 30. oktober ble Liv Stette nytt styremedlem, Paul S. Valle ny nestleder og Ola Strand ble ny styreleder. Kort tid i forveien hadde Daniel Haga blitt utpekt som ny konstituert direktør.

Hvor vanlig er det egentlig at styremedlemmene Stette og Valle 8. desember fikk overlevert utkastet til Hagas innstilling til finpussing?

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt har uttalt at dette er uakseptabelt. Loven forbyr det ikke, men Bernt mener at noen styremedlemmer her får direkte informasjon som ikke blir gitt til de andre, og at disse bindes opp til konklusjon og premisser i saksframlegget.

Bernt har også sagt at det var ugreit av Ola Strand og Kinserdal å bli enige om å samarbeide. Professoren har etter å ha lest e-poster fått inntrykk av at hele innstillingsprosessen ble kortsluttet fordi det ble satset på styrt enighet der underordnede nivåer bare sier det de fikk lov til av overordnede.

Hele høringen rundt statsråden koker ned til når det ble bestemt at man skulle gå for Molde, og om Kristiansund var et reelt alternativ etter 29. august, da Styve Holte videreformidlet statsrådens ønske.

<strong>FORETAKSMØTE:</strong> 30. okt. 2014 ble eieroppnevnte Paul S. Valle (venstre) ny nestleder i Helse Midt-Norge, Liv Stette ble nytt eieroppnevnt styremedlem og Ola H. Strand (midten) ny styreleder. Her med helseminister Bent Høie (H) og konst. direktør Daniel Haga (høyre) på møtet i oktober. FOTO: NTB Scanpix
Etter at Astrid Eidsvik gikk av 4. desember, har det stormet i sjukehussaken. Hun vil opplyse om detaljer rundt hennes avgang. Foto: Staale Wattø