Avgåtte direktør Trond M. Andersen fortalte i Stortingets høringssal at Marthe Styve Holte tok kontakt med han 10. oktober.

- Hun fortalte at statsråden hadde instruert henne om å avsette meg som administrerende direktør innen seks dager. Hun formidlet tydelig at dette var noe hun var sterkt uenig i, både med hensyn til konklusjonen om behovet for min avgang og framgangsmåten til statsråden, sa Andersen under høringen.

Styve Holte skal deretter ha hatt flere samtaler med Høie, uten at dette endret hans beslutning.

Du kan lese alt fra høringa her

Høringen direkte: Dette kan gi Høie hodebryLes også: Tetzschner: – Dette er bortkastet tidEidsvik: - Molde var avgjort på forhånd

- Kom som et sjokk

- Beskjeden kom som et sjokk, da det ikke hadde vært fremmet noen sak om min ledelse av Helse Midt-Norge, sa Andersen.

Det var ikke noe alternativ for Andersen å fortsette uten tillit fra statsråden. Innledningsvis hørte vi at jusprofessor Jan F. Bernt sa at dette punktet var et klart lovbrudd fra Høie. Det er opp til styret i Helse Midt-Norge å avgjøre om en direktør har tillit.

Ifølge Andersen hadde han ikke på tidspunktet fått forelagt varslingsbrevet fra de tillitsvalgte. Han ble kjent med varslingen via media.

- Jeg synes det er spesielt at det ikke har vært noen prosess uten drøftelse med meg i forkant i en så alvorlig sak, ikke noe innsyn i anklagene eller mulighet for å forklare meg. Kravet til kontradiksjon er grunnleggende i forvaltningsretten, men det er ikke ivaretatt for meg i denne saken, påpekte Andersen.

- Styrets myndighet ble redusert

Marthe Styve Holte bekreftet at Høie tok kontakt 10. oktober.

- Han ba meg avsette administrerende direktør innen ei uke. Det bygget han på et brev fra fraksjoner og enkeltpersoner. Tillitsvalgte har uttrykt bekymring for meg. Jeg diskuterte dette med mitt styre, men så det ikke som nødvendig å rapportere tilbake til tillitsvalgte, sa Styve Holte.

Hun fortalte om en krass meningsutveksling med statsråden. Ifølge den tidligere styrelederen var overstyringen så sterk at hele styret, som et kollegium, burde ha gått av.

- Vi var uenige om viktige styringsprinsipp. Styrets myndighet ble redusert, og dette tok fra meg mulighet til å ha godt lederskap. Jeg opplevde ikke at det var en del av sjukehusprosessen, sa Styve Holte.

- Kampanje

Andersen sa at han generelt hadde et godt forhold til de tillitsvalgte, men at enkelte var kritiske mot ham. Ifølge Andersen har det vært kjørt en kampanje mot ham fra tidlig av for å svekke hans ledelse og få han fjernet. Andersen var også skuffet fordi Høie ikke hadde lagt på hans gode resultater.

Andersen var også kritisk til Høie:

- Jeg er undrende til hvorfor statsråden gjør valg som resulterer i at Helse Midt så raskt mister sin toppleder og styreleder i sluttfasen av en så viktig prosess, påpekte den tidligere direktøren.

Han kjenner imidlertid ikke til om avgangen hans har sammenheng med prosessen om nytt sjukehus.

Les også: Alt om sjukehussaken

Smp.no kommer med mer.