Legen, som jobber i en kommune på Sunnmøre, har nå mistet retten til å praktisere for trygdens regning i ett år.

Legen skal ha krevd refusjon fra staten på timer som aldri har funnet sted, eller som pasienten hadde avlyst eller ikke møtt til.

I tillegg skal det ha blitt krevd refusjon i tilfeller hvor han ikke oppnådde kontakt over telefon med pasientene. En rekke ulike takster er også blitt brukt feil.

Derfor har HELFO region Midt-Norge krevd tilbakebetalt hele 597.691 kroner som legen skal ha jukset til seg.

Etter en helhetsvurdering er det også bestemt at legen taper retten til å praktisere for trygdens regning fram til 16. februar 2016.

Statens kontrollorgan mener at praksisen er klart i strid med regelverket, og at legen har opptrådt grovt uaktsomt eller forsettlig.

Tilsynssak

Saken er også sendt til Fylkesmannen i Møre og Romsdal for videre vurdering. Fungerende fylkeslege Cato Innerdal opplyser at det er opprettet tilsynssak på bakgrunn av henvendelsen fra HELFO. Fylkesmannen har bedt om en uttalelse fra sunnmørslegen og grunnlagsdokumentasjon oversendt fra HELFO. På bakgrunn av dette vil Fylkesmannen vurdere om det er grunnlag for tilsynsmessig oppfølging.

- Det som skjer når en pasient går til legen er at pasienten betaler en egenandel før pasienten får frikort. Litt avhengig av hva som blir gjort med pasienten så skriver legen ulike takster i sitt journalsystem som han fakturerer til HELFO. Eksempelvis er det en egen takst for det å gjennomføre en EKG-undersøkelse. Bruker man ekstra tid, får man betalt for det. Dette er betaling til legen som pasienten ikke «ser», men betaling som staten dekker gjennom refusjoner fra HELFO, sier Innerdal.

- Dataproblemer

Ifølge HELFO har legen erkjent feil i oppgjørene underveis, men forklaringene hans har variert. Dataproblemer, datakrasj og lignende var blant hovedårsakene til feilene, ifølge legen.

- Vi fester ikke lit til at slike dataproblemer skal ha vært så omfattende eller hatt de konsekvenser som legen påvirker, hevder HELFO i sitt vedtak.

Formelt sett ligger saken nå til klagebehandling, slik at vedtaket ikke er endelig.

Sunnmørsposten har ikke lykkes med å komme i kontakt med legen.