Per Olaf Lundteigen (Sp) var saksordfører under høringen i sjukehussaken. Han mener behandlingen tidligere direktør Trond M. Andersen fikk av helseminister Bent Høie (H) var kritikkverdig.

– Bekymringsbrevet rundt Andersen var ikke engang sendt til styret. Jeg ser på det som et maktovergrep fra Høie, sier Lundteigen til Sunnmørsposten.

Instruks?

Det var 10. oktober i fjor at daværende styreleder Marthe Styve Holte fortalte Andersen at Høie hadde instruert henne om å avsette han som administrerende direktør innen seks dager.

I forkant var det ikke fremmet noen sak om hans ledelse av Helse Midt-Norge, men det var sendt en såkalt bekymringsmelding til departementet fra tillitsvalgte. Det er styret, og ikke statsråden, som ifølge loven skal ansette og avsette direktører.

Styve Holte trakk seg på grunn av dette få dager etter, og uten tillit fra statsråden var det ikke et alternativ for Andersen å fortsette i Helse Midt-Norge.

Høie mener at han ba Styve Holte «starte en prosess», og at neste steg var foretaksmøte, hvor eierstyring skal skje, hvis ingenting skjedde.

– Jeg synes det er spesielt at det har vært en prosess uten drøftelse med meg i forkant, ikke noe innsyn i anklagene eller mulighet til å forklare seg, sa Andersen under høringen.

Høie: Tar det til etterretning at Andersen trekker seg

Belyst

Lundteigen mener at Stortinget har fått sjukehussaken belyst på en god måte. Hovedpunktene blir ansvarsfordelingen mellom de ulike nivåene og spørsmålet om det har vært en reell prosess.

Samtidig står kontrollkomiteen overfor en klassisk ord-mot-ord-situasjon.

Mens Astrid Eidsvik og fagdirektør Odd Veddeng hevder at Helse Midt overstyrte Helse Møre og Romsdal på ulovlig vis, benektes dette av helsetoppene Daniel Haga, Ola Strand og Torbjørg Vanvik i Helse Midt.

Uhørt

Saksordfører Lundteigen mener det var «uhørt» av Høie å tilkjennegi sitt syn på tomtevalg allerede i august overfor Styve Holte. Andersen mener Helse Midt da ble satt i en skvis mellom en ryddig prosess og statsrådens ønske.

Ifølge Andersen ble han og eierstyringsdirektør Torbjørg Vanvik orientert om ønsket om plassering av det nye sjukehuset nær Molde. Dette ble kun kommunisert videre til noen få internt i Helse Midt, opplyser den tidligere direktøren. Likevel er det ingen som hevder at dette har påvirket prosessen senere.

Fortrolighet

«Ikke som jeg kjenner til» og «ikke som jeg har registrert», svarte styreleder Ola Strand og direktør Daniel Haga til Sunnmørsposten i desember på skriftlige spørsmål om Høie hadde sagt noe som helst om tomtepreferanse.

Astrid Eidsvik hevder imidlertid at Haga formidlet at Strand sa følgende om en samtale med Høie:

Strand: «Jeg har bestemt meg for Hjelset. Synes du det er ok?»

Høie svarer: «Det synes jeg er ok».

– Haga ble også informert fra Marthe Styve Holte om telefonsamtalen Høie hadde med henne i august. Det er det jeg vet om kontakten med Høie, skriver Eidsvik i en e-post til Sunnmørsposten.

Saksordfører Per Olaf Lundteigen sier han setter mest lit til forklaringen til Eidsvik på dette punktet.

– Statsråden hadde jo løpende kontakt og fortrolige samtaler med Helse Midt. Jeg fester mest lit til Astrid Eidsviks forklaring her fordi Strand og Haga her er bundet til fortroligheten når de svarer «ikke registrert» til dere, sier Lundteigen (Sp).

Helse Midt-toppene ønsker ikke kommentere saken før kontrollkomiteen har konkludert.

Se også: Alt fra Stortingets høring

<strong>Hvem eier sannheten?:</strong> Astrid Eidsvik og Helse Møre og Romsdal og Helse Midt har to vidt forskjellige oppfatninger.