Blant annet ventes produksjonsutviklingen i bygge- og anleggsvirksomheten fortsatt å bli positiv. Også produksjonen i markedsrettet tjenesteyting forventes å gå svakt opp, men klart mindre enn i fjor. Det ventes nedgang i industrisysselsettingen, mens offentlig tjenesteyting bidrar mest til veksten.

Produksjonen i offentlig forvaltning øker omtrent på linje med i fjor.

Svak vekst i sysselsettingen

I 2014 var det en oppgang i sysselsettingen både innen primærnæringene, industri, bygge- og anleggsvirksomhet og markedsorientert og offentlig tjenesteyting.  Prognosene for 2015 viser en svak gjennomsnittlig vekst i løpet av året, men klart svakere enn i fjor. Det ventes nedgang i  sysselsettingen i industrien, mens den offentlige tjenesteytingen vil bidra mest til veksten.

Totalt ventes det i 2015 en svak vekst i sysselsettingen i Møre og Romsdal, omtrent som for resten av landet.

Oljeprisen

Etter nærmere fire år med en oljepris på over 100 dollar fatet, falt den ned mot 45 dollar i første halvdel av januar 2015, før den snudde og kom litt over 60 dollar midt i februar 2015. Lavere oljepris gir lavere aktivitet på norsk sokkel, noe som har ringvirkninger for fastlandsøkonomien med svakere sysselsettingsutvikling, økt arbeidsledighet og lavere reallønnsvekst. Dette preger også de økonomiske utsiktene i Møre og Romsdal.

Bedring internasjonalt

SSB rapporten viser til at internasjonalt er konjunkturene fortsatt svake i mange land, og etterdønningene av finanskrisen og statsfinansielle problemer er fortsatt merkbare. Men  det er tendenser til noe bedre utvikling hos noen av våre handelspartnere, især Storbritannia og USA, samtidig som man kan forvente at konjunkturutsiktene internasjonalt kan bedre seg noe som følge av fallet i oljeprisen.

Veksten i norske eksportmarkeder økte noe i fjor og ventes i 2015 også å holde seg over den lave veksten i 2011 og 2012. I 2016 og 2017 ventes veksten internasjonalt å ta seg ytterligere litt opp.

Redusert kjøpekraft, men bedre for eksportnæringer

Oljeprisfallet bidrar til å svekke verdien av norske kroner i forhold til andre valutaer. Svakere krone gir høyere priser og trekker isolert sett husholdningenes kjøpekraft ned, mens oljeprisnedgangen i seg selv trekker i motsatt retning.

Det noe svakere vekstbildet vi ser for oss i 2015 drives mye av fallende oljeinvesteringer og lavere konsumvekst. En svekket krone vil imidlertid styrke norsk kostnadsmessig konkurranseevne og gi impulser til høyere vekst innenfor konkurranseutsatte næringer både blant eksportørene og for dem som produserer for hjemmemarkedet. Lavere renter vil virke positivt på innenlandsk etterspørsel.

Lavere befolkningsvekst

Folketallet økte de tre første kvartalene i 2014 på grunn av fødselsoverskudd og overskudd i nettoinnvandringen fra utlandet, samt at nettoutvandringen var lavere enn før.

Befolkningsveksten forventes å gå litt ned gjennom lavere innvandring og noe økt utvandring sammenlignet med hva som ellers ville ha vært tilfelle.  Resultatet blir dempet vekst i nettoinnvandringen i 2015.

Lavere ledighet enn på landsbasis

En forventer også dempet vekst i  antall personer i yrkesaktiv alder. Utviklingen av arbeidsstokken og sysselsettingen indikerer en økning i arbeidsledigheten i Møre og Romsdal både i år og neste år, men fortsatt vil ledigheten her være lavere enn på landsbasis.