Tirsdag kveld la helseminister Bent Høie ut en Facebook-status der han ga uttrykk for medfølelse med foreldrene til ti måneder gamle Sebastian som i helga døde under transport til sjukehus i Trondheim.

Les også: Flere avhørt etter spedbarnsdødsfall

Høyrestatsråden påpekte også at politiet og helsetilsynet måtte få gjøre sine undersøkelser, før man kunne vite om noe kunne være gjort annerledes.

Kommentarfeltet kokte

Responsen lot ikke vente på seg, og det kokte med sinte og oppgitte tilbakemeldinger om helgestengingen av barneavdelingen.

Den kraftigste reaksjonen kom direkte fra spedbarnets barnelege Anna Owczarz:

– Han (Sebastian, journ. anm.) døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengingen, skriver hun og ber helseministeren ta fram et brev som ble sendt i fjor høst med bekymring rundt tiltaket.

Barnelegen mener i likhet med svært mange andre som kommenterer statusen, at statsråden har et medansvar for dødsfallet.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Kommentaren fra barnelegen avsluttes med følgende kraftsalve til ministeren og helsedirektørene i foretaket.

– Dere er totalt uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå! Denne døden tilgir jeg deg aldri.

– Et følelsesutbrudd

Onsdag var en rekke medier på banen for å få Owczarz til å utdype kommentaren, men legen viste til at hun både skulle i politiavhør og hadde ansvar for pasienter.

I en epost sendt blant annet til Sunnmørsposten skriver hun at kommentaren ble skrevet etter et hjemmebesøk hos familien til den avdøde gutten.

– Dette bes oppfattes som følelsesutbrudd, mer enn en faktisk beskyldning, forklarer hun.

Owczarz skriver videre at hun ser fram til resultatene av granskningen, men at hun samtidig er bekymret og fortvilet over styring, ansvarsforhold og prioriteringer i dagens Helse-Norge.

Hun mener dette har ført til «svekket tillit til statsråden og foretakets ledelse»:

– Folket føler seg sviktet av sine ledere, legger hun til.

Bekymringsbrev

Barnelegen viser også til et brev sendt til ledelsen i helsedepartementet i oktober. Der argumenterere den tillitsvalgte legen for at barneavdelingen i Kristiansund fortsatt bør være åpen sju dager i uka.

– Voksne har beholdt sine akutte tilbud både i Kristiansund, Molde, Volda og Ålesund, noe som selvfølgelig er på sin plass. Vi kan ikke se hvorfor barn ikke behøver en likeverdig tilgang til akutt spesialistbehandling som voksne har, skriver hun blant annet i dette brevet.

Hun påpeker den store belastningen det er for barna å flyttes hver helg, samtidig som det utgjør en risiko. Owczarz viser også til en alternativ modell for løsning, som sikrer en døgnåpen avdeling i Kristiansund - men hvor det kan flyttes legeressurser fra barneavdelingen i Ålesund.

Statsråden ikke tilgjengelig

Personalsjef Olav Finnøy i Helse Møre og Romsdal sier til kanalen at uttalelsen er kraftig, men at den ikke vil få personalmessige konsekvenser for barnelegen.

Helseminister Bent Høie har onsdag ettermiddag kommet med følgende kommentar til saka:

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket. Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære.

Les statsrådens Facebook-innlegg under