Det har vert mye interesse rundt arbeidet inne i byfjellet og parkeringsanlegget som skal romme 930 biler. Lørdag åpner byggherren opp hulen for publikum.

– Folk ser jo bare ett hull i fjellet, kanskje kjenner at bakken rister en gang i blant og ser lastebilene. Nå gleder vi oss til å vise folk hva vi har holdt på med de siste 12 månedene, sier prosjektkoordinator, Arve Tonning, i Aksla Parkering AS.

Det er ikke til å stikke under en stol at prosjektet har fått noen naboklager på støy.

– Men det er nå fortid. Vi er utrolig fornøyde med at arbeidet har gått knirkefritt, uten skader av noe slag. Jeg tror folk får seg en overraskelse når de ser hva vi gjør, sier Tonning og peker opp mot det 13 meter høye taket.

Bomfritt

Det er enormt. Tanken streifer «idrettshall» lenge før «parkeringsanlegg».

– Det blir noe helt nytt. Anlegget blir søylefritt, romslig og med god takhøyde. Her får man plass til SUV og skiboks, sier Erik Austnes, anleggsleder.

– I tillegg blir det umulig å få bot her. Parkeringsanlegget er bomfritt. Det utvikles en betalings-app, autopassbrikke, og har man dårlig tid, kjører man inn og ut, så kommer regningen i posten. Vekk med småmynten!

– Det blir med andre mange arbeidsledige parkeringsvakter, spøker Tonning.

Hva det vil koste å parkere i byfjellet vil de ikke ut med enda, men det vil bli normalpris.

Finesse

Innkjørsel fra Rådstugata og utkjørsel i Einarvikgata, med tilhørende utgang til fots.

– I tillegg har vi gode utganger med doble heiser på Storsenteret og på Utstillingsplassen.

Det er gjort et imponerende sprengningsarbeidet. I det ene hjørnet får vi opplyst at vi står rett under Fjellstua. Med to minutter gange er vi plassert rett under Storsenteret. Sjakten går helt opp til kjøpesenteret.

– Det er tilsammen sju mann som har sprengt ut 18.000 lastebiler med stein. De har gjort et kjempejobb. Å sprenge så nært vernet bebyggelse, men bare tre knuste vindu, er ikke bare bare. Men det går, og det har vert et spennende arbeid, sier Austnes.

— Nå gleder vi oss til å vise folk hva vi har holdt på med de siste 12 månedene, sier Erik Austnes t.v. og Arve Tonning. Foto: Nils Harald Ånstad
Sprengingsarbeidet er gjort, men det gjenstår fremdeles mye arbeid. — Vi er om trent halvveis, sier Tonning. Foto: Nils Harald Ånstad
Anlegget skal stå klart i april 2016. Foto: Nils Harald Ånstad
Totalt 18.000 lastebillass med stein er sprengt ut. — Arealet er totalt 3,5 fotballbaner, forteller Austnes . Foto: Nils Harald Ånstad