– Her hadde jeg hatt problemer med å være student. Tersklene er ofte for høye, og om man har en manuell rullestol kan det hende man ikke har styrke til å komme over mange av dem, forteller rullestolbruker Harald Olsvik.

Det er ikke bare terskler som setter en stopper for mange rullestolbrukere. Mangelen på døråpnere er også en hindring. Inn til noen av rommene er adgangskortleseren for langt unna, døråpner mangler og det er flere terskler på rad.

– Her må du være funksjonsfrisk. Du kan ikke ha et handikapp, sier Olsvik når han entrer redaksjonsområdet i Hans Strøm huset.

– Det går. Til nød.

For å sikre rullestolbrukere adgang til annen etasje i Aasen- bygget ble det på tidlig 70- tall, under byggingen av huset, installert en heis. Olsvik får sin elektriske rullestol så vidt inn i heisen, men påpeker at det er mange rullestoler som er større. En større rullestol vil ikke få plass gjennom inngangspartiet på heisen og vil dermed hindre adgangen til annen etasje.

– Det går til nød, men den burde absolutt blitt skiftet ut, sier Olsvik.

Diskriminering

Bjørn Jacobsen er redigionskontorleder for Norsk Handicapforbund i Nord-Vest. Han fremmer hvor viktig det er å kunne komme seg rundt for å leve et vanlig liv. Det skal ikke være en utfordring å komme seg til jobb, skolen eller butikken.

– Om universell utforming ikke prioriteres kan konsekvensene være at man diskriminerer folk, sier Jacobsen.

– Økonomien strekker ikke til

Rektor ved Høgskulen i Volda, Per Halse, forstår frustrasjonen til Olsvik og forteller til Nærsynet at de aktivt arbeider for å få til universell utforming ved skolen. Han påpeker at økonomien ikke strekker til, og det at det ikke vil bli gjort noe med Hans Strøm-huset i løpet av året.

– Statsbygg har en plan for å gjøre alt de eier på høyskolen universelt utformet. De er ferdig med Berte Kanutte-huset og i disse dagene er en i ferd med å gjøre alt klart på Synøve Riste. I neste omgang kommer Hans Strøm-huset.

Halse kan ikke svare på når Høgskulen i Volda vil være helt universelt utformet, men sier at det kan ta flere år.

Denne saken er et samarbeid mellom smp.no og journalistutdanninga i Volda.