- Vi har sett før når vi endrer skatter og avgifter så får vi tilpasninger som gjør at vi ikke får inn så mye penger som anslagene Finansdepartementet kommer med, sier Breivik.

Ekspertene i departementet har regnet seg fram til at plastposeavgiften som innføres 15. mars skal gi staten en inntekt på en milliard i år. Som Sunnmørsposten skrev tidligere, onsdag foregår det nå i dagligvarebransjen en omfattende hamstring av plastposer før avgiften innføres.

- Vi kjører det remmer og tøy holder for å få alt ferdig innen 15. mai. Det er ikke tvil om at bransjen nå hamstrer før plastposeavgiften blir innført, sa daglig leder i Bacaplast Atle Flesland. Bedriften på Fana utenfor Bergen er landet største produsent av ulike typer plastposer. Blant annet dem som dagligvarehandelen bruker.

Les også: Hamstrer plastposer for å slippe avgift

Etter alt å dømme sitter nå deler av dagligvarebransjen på store lager av poser som de ikke har betalt avgift på. Spørsmålet er hvilken pris de legger på posene når avgiften innføres. I dag er prisen en krone, mens det fra 15. mars kommer en avgift på 1,50 kroner i avgift. Da kan handelsnæringen ta 2.50 kroner for en pose og putte et pent overskudd i egen lomme.

Brevik vil ikke ha noen mening om hva bransjen bør gjøre.

- Her må den enkelte butikkeier følge sin egen moral og selv vurdere om de vil sko seg på en avgiftsendring som dette, sier Breivik.

Det er litt uklart hvilke av de tre store innen dagligvarebransjen som satser mest på å bygge seg opp et lager av plastposer. Kilder forteller oss at Rema 1000 i disse dager har mange konteinere med plastposer på vei fra Kina til Norge.

Direktør næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt, sier at de ikke har hamstret poser.

- Vi har fått levert færre poser hittil i år en på samme tid i fjor. Det er gitt en anbefaling fra oss om å ikke hamstere poser, sier Gultvedt.

Han mener det fortsatt er mye uklart omkring den nye avgiften. Blant annet når butikkene skal starte å kreve den inn.

- Avgiften må da gjelde kun for poser som produseres eller tas inn i landet etter avgiften er trådt i kraft, mener Gultvedt.

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Kristin Paus, sier de ikke har foretatt noen ekstra innkjøp av poser før avgiften er blitt vedtatt. Men de kjøper poser via et annet selskap som importerer dem fra Sverige.

- Vi har ikke så langt jeg kjenner det kjøpt mer poser enn vanlig, sier Paus.

Finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix