- Det er fortsatt Legionella i rørene, men disse tar vi gradvis knekken på. Utover våren og sommeren vil det ikke være spor av bakterien, sier doktor i mikrobiologi, Lisbeth Brevik.

Hun er rådgiver i B&B Consult og har laget en risikovurdering for Legionella i sjukehusets vannsystemer.

Brevik forteller at det er satt på beskyttende filter på alle vannuttak, slik at verken pasienter, ansatte eller besøkende risikerer å bli smittet. I fjor ble det installert et klordioksidanlegg som renser vannet.

- Før juni

Kim Andre Henden er rørlegger ved klinikk for drift og eiendom i Helse Møre og Romsdal. Han hevder at prøvene viser framdrift, men i et brev skriver han at det gjenstår noe arbeid.

- Vi håper og tror at vannet skal være friskmeldt før juni 2015. Det er fortsatt legionellafilter på dusjene og andre innretninger, og det er forbud mot spyling med høytrykkspyler, påpeker Henden i brevet.

Klordioksid

Ifølge mikrobiologen Lisbeth Brevik har det vært vanskelig å bli kvitt bakterien.

- I andre bygg går vi normalt sett inn med kjemikalier og renser rørene umiddelbart. Da må man stenge vannet, og det går ikke på et sjukehus. Vi kan ikke sjekke ut alle pasientene, sier hun.

Brevik mener at kloradioksidnlegget skal ta knekken på bakterien for godt. I rapporten som er laget på oppdrag fra Helse Møre og Romsdal heter det at risikoen er «høy» for legionellasmitte på Ålesund sjukehus.

- Risikoen vil alltid være høy på et sjukehus fordi personene som bruker vannet gjerne har dårligere immunforsvar enn andre. Derfor er det behov for strenge, forebyggende tiltak, sier mikrobiologen.

To sjukdomsbilder

Ingen har tatt skade på Ålesund sjukehus, men legionellabakterien kan være dødelig.

- Bakterien gir hovedsakelig to sjukdomsbilder. Legionærsjukdom er en alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet. Såkalt Pontiacfeber gir vanligvis et influensalignende sjukdomsbilde uten lungebetennelse, sier Brevik.

Hun forteller at det var en artikkel om Pontiacfeber i Sunnmørsposten for noen år tilbake. På første trening etter ferien ble det påvist Legionella i garderobene til idrettslaget Valder.

- Alle fikk feberen, men heldigvis gikk det bra siden den varianten er ufarlig, sier Brevik.

Tidligere ble det hevdet at immunforsvarets styrke spilte inn på hvilket sjukdomsbilde som oppstod. Ifølge Brevik har ingen klart å dokumentere dette, og derfor er det mer eller mindre tilfeldig om man får den dødelige varianten eller feberen.

Legionella-bakterien trives godt i bygg hvor man har dårlige driftstemperaturer, blind-rør, tappepunkt som er sjelden i bruk eller lange rørstrekk.