Seksjonsleder Monica Nesset Devold og kollegaene har fått til en enorm forbedring når det gjelder samstilte legemiddellister på Ålesund sjukehus.

For to år siden fant avdelingen ut at kun sju prosent av pasientene hadde samstemte legemiddellister. Dette til tross for at det fantes prosedyrer og ble jobbet godt med saken, ifølge seksjonslederen.

Etter målrettet arbeid kan de nå vise til et stabilt nivå på 80 prosent. Listene inkluderer navn på legemiddel, navn på virkestoff, administrasjonsform, styrke, dosering og bruksområde. Sjukehuset bruker et spesialtilpasset skjema for å ha full kontroll.

Imponert

Nå får medisinsk avdeling skryt på nasjonalt nivå, melder Helse Møre og Romsdal på sine nettsider.

- Dette er imponerende og inspirerende, men ikke overraskende at Ålesund sjukehus oppnår så flotte resultater med legemiddelsamstemming. De var tidlig ute med å prioritere arbeidet med pasientsikkerhet - og startet samstemmingstiltak før den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, sier Morten Finckenhagen til Dagens Medisin.

Finckenhagen er overlege ved Statens legemiddelverk og spesialist i allmennmedisin. Han er imponert over Ålesund sjukehus.

Legemiddelsamstemming (LMS) går ut på å lage en fullstendig oversikt over alle medisiner pasienten bruker. Det er mange pasienter som har kompliserte sjukdommer og som bruker mange typer legemidler. Feilmedisinering kan gi alvorlige pasientskader og dødsfall.

Omfattende lister

- Vi var misfornøyde med de lave tallene og ville endre dette, sier seksjonsleder Nesset Devold.

Innhenting av legemiddellister starter allerede i mottak og fortsetter på sengepost. Hver uke måles utviklingen og resultatene blir satt opp på en kvalitetstavle.

Hvis en pasient kommer fra fastlegen sin, må sjukehuset få full oversikt over legemidlene som er gitt.

- Å ha en fullstendig medisinliste er viktig for å gi riktig behandling til pasienten. Avdelingen har klart å holde en høy prosent på samstemming i lang tid. Det er imponerende, sier Torstein Hole som er klinikksjef i helseforetaket.