Stengt fjord.

– Dette tror jeg aldri jeg har opplevd på de tolv årene jeg har jobbet med oppsyn i Borgundfjorden, sier Ola I. Mork som er skipper på Fiskeridirektoratets båt «Munin».

Samtidig som oppsynet ble satt i går, ble også fjorden stengt for garnfiske øst for ei linje som går fra Slinningen og over til Myraneset. Men ikke et eneste garn ble satt i fjorden, og det uten at Fiskeridirektoratets folk har noen gode forklaringer.– Det kan jo rett og slett hende at femmila i Falun frista mer, sier Mork. Eller så har fiskerne vært her med ekkoloddene og sett at innsiget ikke er så stort foreløpig. På et lite sveip innover i fjorden treffer vi på en båt der tre polske karer har snørene ute. Men fangsten er ikke mye å skryte av. Heller ikke Svein Magne Bortne har noe annet å vise fram enn en torsk med en såpass beskjeden størrelse at den får friheten tilbake.– Jeg prøver en time til, forteller Bortne. Men da gir jeg meg.

Forvaltning.

Siden 2009 har Borgundfjorden vært stengt for alt annet fiske enn det som foregår med håndsnøre og fiskestang.

– Årsaken er at vi ønsker å gjenoppbygge bestanden av kysttorsk, og Borgundfjorden er et av de viktigste gytefeltene for denne torsken mellom Vikna og Nordfjord, sier Kristin Skarbøvik. Havforskerne tar hvert år omfattende prøver for å se hvor mye kysttorsk det er i fjorden i forhold til skrei. Fortsatt er ikke andelen skrei stor nok til at fjorden blir åpnet.Selv om aktiviteten på Borgundfjorden var laber i går, skal mannskapet om bord på «Munin» følge fisket til restriksjonene oppheves 1. juni.– Vi har et helt utmerket forhold til fiskerne, og det hører med til sjeldenhetene at det oppstår konflikter av noe slag. Når mange båter ligger på linje og skal sette samtidig, kan det selvsagt bli litt trangt om plassen, men det går stort sett veldig bra, sier Ola I. Mork. Stengningen av fjorden skapte litt brudulje i starten, men Kristin Skarbøvik tror det er forståelse for at en så verdifull ressurs som kysttorsken må sikres på best mulig måte.

<strong>Grense:</strong> Bøya markerer ei av grensene for området der Fiskeridirektoratet driver oppsyn. Bjørn Kåre Steinnes er inspektør om bord på «Munin».