Tirsdag hadde Møre og Romsdal Redaktørforening fagdag, der de skulle sette et kritisk søkelys og reflektere rundt dekninga av sjukehussaka.

Her kan du lese den redaksjonelle årsrapporten for mediehuset Sunnmørsposten

Det var på spørsmål fra salen om fogderistriden at Dyrnes svarte som han gjorde.

Innleder til debatten var medieforsker Birgit Røe Mathisen fra Universitetet i Nordland, som har tatt doktorgraden sin på en flyplasstrid på Helgeland. Hun fant mange likheter med sjuhusstriden i nordvest. Røe Mathisen sa at leserne forventer at avisa skal være patriotisk, men at det paradoksalt nok kan redusere gjennomslagskrafta til avisa:

– Et sterkt lokalt forsvar og patriotisme kan svekke troverdigheta, og dermed muligheten til å påvirke på vegne av lokale interesser, sa forskeren.

Sjuhusdekninga kan også bli mat for forskerne. Da må de lese mye. Tore Dyrnes sa at bare fra 4. desember til 10. januar hadde Tidens Krav 122 nyhetssaker om sjukehuset.

Organ

Og han protesterte ikke på at avisa var patriotisk:

– Tidligere var Tidens Krav et organ for Det norske Arbeiderparti. Nå er vi et organ for Nordmøre, og dermed er det legitimt å slåss for Nordmøre.

Ved siden av i panelet satt Ole Bjørner Loe Welde, redaktør i Romsdals Budstikke.

– Budstikka er ei avis som skriver for sine lesere. De bor i Romsdal og i de to nordmørskommunene Eide og Gjemnes. På lederplass og i kommentarartikler har vi ment noe. Men på nyhetsplass mener jeg vi har vi forsøkt å drive kritisk journalistikk. Men vi burde ha fått inn flere motstemmer, også internt. Det er lett for at en redaksjon får tunnelsyn, sa Loe Welde.

Hanna Relling Berg, redaktør i Sunnmørsposten, sa at hennes avis har hatt som mål å mene noe på lederplass, men være upartiske i nyhetsdekninga og latt alle få slippe til.

Ålesund

– Vår oppgave er å passe på at Sunnmøre får sin del av helsekronene, og Ålesund er hovedsjukehuset i regionen. Det må det ikke være tvil om, sa Relling Berg.

Alle redaktørene har mottatt kritikk for sjukehusdekninga, også Hallstein Vemøy i NRK:

– Hadde vi ikke fått kritikk, så hadde vi ikke gjort jobben vår, sa NRK-sjefen – som mente de hadde hatt ei balansert dekning.