- Vi har sett det tydelig den siste tiden: Partipolitikere blir styrt sentralt og blir skviset mellom partiorganisasjon og hva som er best lokalt.

Det sier Hans Kjetil Knutsen, den nye listetoppen for «Ålesundlista».

I all hemmelighet har Tverrpolitisk Liste i Ålesund fått en ny vår, som de håper skal gi resultater ved høstens valg.

- Vi har fått nytt navn på lista og mange nye gode kandidater. Kun noen få er igjen fra det vi kjenner som Tverrpolitisk liste, sier Hans Kjetil Knutsen til smp.no.

Det var Nytt i Uka som først omtalte saken.

Vil byens beste

- Hvorfor ny politisk liste?

- Vi mener at lokalpolitikk er personavhengig og ikke partiavhengig. Ålesund trenger politikere som vil noe - og kan gjennomføre det. Vi vil ta tak for byen vår, sier Knutsen.

Knutsen sier de har fått mye anerkjennelse under opprettelsen av lista.

- Folk ser tydelig hvordan for eksempel Ålesund Høyre har fått direktiver sentralt om hva de skal mene om sjukehussaken. På samme måte står Jon Aasen fram og sier Kristiansund skal få politimesteren som plaster på såret. Vi står fritt til å kjempe for Ålesund og Sunnmøre, sier listetoppen.

Med seg på laget har han foreløpig fått Randi Asbjørnsen, Gilles Gillesen, Arne Aambakk, Wenke Gjørtz, Gunnar Hoel og Randi Birkevold.

- Disse er satt opp i prioritert rekkefølge. Vi har foreløpig 24 gode navn, men i løpet av ei uke vil ha klart ei liste med 30-40 navn.

Deretter starter arbeidet med å samle inn de nødvendige 300 underskriftene som trengs for å få lov til å stille politisk liste ved kommunevalg.

- Mye å ta tak i

De har foreløpig satt opp en politisk plattfrom med seks punkter:

1. Økonomi

- Hvis vi ikke får orden på økonomien i Ålesund får vi ikke gjort andre ting. Vi vil ta tak i for eksempel budsjettdisiplin. Det er et stort ansvar å forvalte felleskapets penger, så vi vil vurdere ansettelsstopp, slik de fleste bedrifter ville gjort, sier Knutsen.

2. Eldreomsorg

- Det er ei skam at vi gir folk en siste bolig hvor de må dele rom med totalt ukjente. Tomannsrom skal vekk. Det er uakseptabelt.

3. Skole

- Vi vil bedre rammene for elever og lærere. Det er for eksempel forunderlig at kommunene sitter igjen med 3 millioner som ikke er brukt, samtidig som skolebygg forfaller.

4. By- og regionutvikling

- Disse henger sammen. Du kan ikke sitte i Ålesund og late som at du kan gjøre hva som helst. Vi må ta hensyn til nabokommunene og bedre komunikasjonen. I tilelgg mener vi at kommunereformen må skje på frivillig basis. Når det gjelder bypakken så blir den behandlet av nåværende bystyre, men også denne vil vi følge opp tett, sier Knutsen.

5. Kommunal drift

- Vi må få mer ut av hver krone. Det gjøres med mer tjenesteyting og mindre administrasjon. Vi vil vurdere ansettelsesstopp inntil kommuneøkonomien er blitt sunn. Unntak må behandles særskilt.

6. Frivillig arbeid

- Kultur, idrett og frivillige organisasjoner må få større del av kommunale midler.

Klar stemme

- Hvordan skal dere selge dere inn hos velgerne?

- Vi må slutte å prate og begynne å handle. Ålesund trenger stemmer som snakker byens sak. Det er mange som hevder det er på tide. Samtidig fungerer ikke Ålesund uten omgivelsene, spesielt Sunnmøre.

- Men hvorfor ikke bare fortsette med Tverrpolitisk Liste?

- Som sagt er politikk personavhengig. Nå har vi fornyet oss og fått med mange nye dyktige personer. Vi tror vi kan få utrettet noe. Derfor stiller vi liste.