En av Kystverkets loser har sendt en bekymringsmelding til etterretningstjenesten. I samtale med en norsk sjøkaptein skal han ha fått vite at russiske sjøkapteiner samler detaljkunnskap om norskekysten, skriver Fiskerbladet Fiskaren.

Russiske myndigheter oppfordrer sivile sjøkapteiner til å ta norske farledsbevis, slik at de skal kunne være loser eller kjentmenn på russiske militærfartøy ved eventuell krig og konflikt, ifølge opplysningene den norske losen sitter inne med. Flere loser skal ha fått samme informasjon fra russiske sjøkapteiner.

«En los-kollega fikk den samme historien av samme kapteinen. Kapteinen virket veldig seriøs på oss begge. Han sa at i hans miljø var dette kjent. For meg var dette så alvorlig at jeg ville gå videre med det, og så langt som mulig» skriver losen i en e-post til Kystverkets ledelse som Fiskeribladet har fått innsyn i.

Den norske losen, Øistein Nilsen, mener ordningen knyttet til utdeling av farledsbevis er mye mer liberal i dag enn da han startet som los for 20 år siden.

Kystverksdirektør Kirsti Slotsvik bekrefter bekymringsmeldingen.

– Vi har ikke lov å nekte en russer farledsbevis utfra nasjonalitet. Farledsbevis gis uavhengig av nasjonalitet. Hvis man kan dokumetere nok opptjeningstid og består vår eksamen kan man få farledsbevis. I utgangspunktet kan du få for hele norskekysten, men det er tenkt strekningsvis. Men på den annen side, russerne har vel sikkert de sjøkart de trenger, sier Slotsvik til Fiskeribladet Fiskaren.