Gullsmedmesteren i Kremmergaarden viser gjerne fram den sjeldne sølvbrudekrona han har fått låne til ei utstilling i butikken. Krona er laga av gullsmedmester Johan Herman Krohn Rønneberg i 1844.

– Han er til og med en av mine forfedre, sier Mjelva entusiastisk.

Da han starta gullsmedbutikken i Ålesund i 1978 var han på utkikk etter nettopp ei slik brudekrone til vindusutstillinga.

Maihaugen

– Men da var de ikke å oppdrive noe sted, ikke før jeg til slutt fant ei på Maihaugen som jeg aller nådigst fikk låne.

Derfor sperret han opp øynene da et par kom inn i butikken hans i Kremmergaarden og lurte på hva det var for et familieklenodie som lå i ei gammel trekiste på loftet. Krona har vært i denne familiens eie i godt over hundre år.

– Krona er stemplet, så det er ikke tvil om at den er laga av Johan Herman Krohn Rønneberg. Han var gullsmedmester i Ålesund, og levde fra 1818 til 1894.

Rønneberg laga flere kroner og mye sølvtøy – og gullsmykker. Men en del gikk tapt da Ålesund brant.

I kista på loftet lå det også et bunadsbelte, en brudedaler – også kalt Agnus Dei. Og så lå det et dekorklede der.

– Disse gjenstandene er ikke signerte, så vi vet ikke om de også er laga av Rønneberg.

Verdier

Eksakt hvor mye brudekrona er verdt, er ikke godt å si. Ei brudekrone laga av Peder Schrøder i 1838 skifta i fjor eier for 432.000 kroner.

– Om denne er like mye verdt, vet jeg ikke. Men den blir iallfall oppbevart i safen vår hver natt, forsikrer Helge Rønneberg Mjelva.

At det også lå et gammel belte i trekista, var av stor interesse for gullsmedmester Mjelva.  For han har utvikla et nytt Sunnmørsbelte til bruk på bunader. Gullsmedmesteren sier det er rike tradisjoner knyttet til bunadsbelter på Sunnmøre.

Slike belter har gått fra slektsledd til slektsledd, og det er i hovedsak kvinnene i familien som har arvet beltet.