Det er Veslemannen, den mest rasutsatte delen av fjellet Mannen, det handler om.

Det var dette fjellpartiet som i fjor høst på det meste flyttet seg sju centimeter på ett døgn og som førte til evakueringer og stengt jernbane.

Som forventet

– Utviklinga i vinter har vært som forventet. Vi regnet med at fjellet ville rose seg når det ble vinter og kaldt, sier geolog Lene Kristensen ved beredskapssenteret på Stranda.

Ved hjelp av avansert teknisk utstyr følger geologene med på hver lille bevegelse i fjellet.– Det blir nok ingen fart i bevegelsene her igjen før snøen tar til å smelte, legger Kristensen til. Da vi snakket med henne fredag formiddag viste gradestokken at det var fem minusgrader oppe i fjellet i Romsdalen.

Påvirka av vatn

Årsaka til at geologene venter større bevegelse i fjellet igjen når snøen smelter til sommeren, er at dette fjellpartiet har vist seg å være langt mer påvirkelig av vatn enn de øvrige delene av Mannen – og Åkerneset.

Det har i vinter kommet ganske mye snø i fjellet i Romsdalen, nærmere to meter.Og det er når denne smelter i det nordvendte fjellpartiet i 1100–1200 meters høgde at det kan skje endringer, tror geologene.

<strong>OPPSYN:</strong> Geolog Lene Kristensen følger med på utviklinga i fjellet. ARKIVFOTO: STAALE WATTØ