På Innovasjon Norges 100 års markering av kvinnedagen i dag var salen full av prominente kvinnelige gjester fra næringslivet, politikken og kulturlivet.

Blant de inviterte var Kathrine Olsen Flåte (26) fra Skodje, som er politisk nestleder i Røde Kors Ungdom, og hun var én av fire unge kvinner som var invitert for å dele sine refleksjoner da markeringen fant sted.

Bak invitasjonen sto næringsminister Monica Mæland og barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne og Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Må samarbeide med menn

Et klart mål er å få flere kvinner i lederstillinger, og for å få til dette mener Flåte det er viktig at kvinner samarbeider med menn. En fersk rapport fra International Labour Organization viser at Norge i denne sammenhengen fortsatt har en vei å gå. Norge ligger på 50.-plass i måling av kjønnsbalansen blant ledere på alle nivåer i offentlig og privat sektor.

– Vi må jobbe med menns holdninger og få de til å innse hvor mye kompetanse vi kommer med. Dessuten må vi bli flinkere til å sette oss ved lederbordet og støtte hverandre på tvers av alder og bakgrunn. Gjør vi det kan Norge bli et foregangsland for vesten og resten av verden, sier hun.

Hun sier at hun ikke har opplevd selv at kvinner som søker lederposisjoner direkte har blitt holdt nede av menn, men mener at det kan være strukturelle og kulturelle forutsetninger som gjør at det kan bli resultatet.

– Jeg vet ikke om man blir holdt direkte nede, men jeg tror at det kulturelle rundt kjønnsrollemønster kan ha noe å si. For eksempel kan holdninger som vi blir tillært fra barndommen ha noe å si for maktforholdene mellom kjønnene. Jenter blir gjerne fortalt at de bør bli sjukepleiere mens gutter blir fortalt at de bør ingeniører. Problemene er mer strukturelle enn at enkelte menn bevisst forsøker å holde kvinner nede.

Flåte mener at menn må inkluderes mer i kvinnekampen og at det er viktig å få fram at likestilling også er bra for menn, at det er sosial rettferdighet og at alle får like muligheter.

– Vi må få en felles forståelse av at kvinner og menn er medmennesker, at vi har samme verdi og samme rett på muligheter.

Solidaritet på tvers av grenser

Ifølge Flåte er det viktig at kvinner står sammen i solidaritet og at man ikke tar for gitt rettighetene og mulighetene som man allerede har oppnådd i Norge.

– For meg er det veldig viktig å se at vi er søstre på tvers av grenser og religion. Kvinner må stå i lag og hjelpe og støtte hverandre fram, vise solidaritet og at vi tør å heve stemmene våre mot urett. Selv har jeg arbeidet en del med kvinneproblematikk i India, hvor kvinnene får skyld om de har blitt voldtatt. Vi kan ikke bare si til kvinner at de må kjempe for rettighetene, men vi må vise at kvinner overalt har rett til det samme menneskeverdet.

– Når kvinner i India eller USA oppnår noe er dette en seier for alle og en inspirasjon for kvinner overalt.

På søndag støtter Flåte opp om kvinnekampen ved å gå i 8.-mars-toget i Oslo.

– Ja, og jeg har tenkt en del på hvilken parole jeg vil gå under. Jeg tror det enten vil bli under parolen «Stopp vold mot kvinner» eller at kvinnekamp også er en kamp for fred, sier hun.

Kvinner må tenke større

Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge, mener det er mye som gjenstår for kvinnekampen i Norge.

– Unge kvinner er i dag flinkere til å rekke opp hånda, flere er synlige i den offentlige debatten og mangfold og engasjement blant kvinners syn på 8. mars øker. Det har skjedd mye over flere generasjoner og nå ønsker vi å lytte til hva dagens unge kvinner mener er viktig. Selv om norske kvinner har kommet langt på 100 år, har vi mye som gjenstår. Vi har for få kvinnelige gründere, for få kvinnelige toppledere og for få kvinner i styrer. Norske kvinner velger fortsatt tradisjonelt og kvotering i styrer har ikke bidratt med økt antall kvinner i operativ topplederstillinger, og dit må vi, sa Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge, under markeringen.

At det er færre kvinner enn menn i ledelse og styrer i Norge, og færre kvinner enn menn som er entreprenører, ønsker næringsminister Monica Mæland (H) også å gjøre noe med.

– Et konkurransedyktig næringsliv er avhengig av å hente arbeidskraft fra hele befolkningen. Beslutningene blir bedre når man tar i bruk kompetansen fra både menn og kvinner, og ikke bare den ene gruppen. Vi har mange dyktige kvinner i norsk næringsliv, men vi trenger flere, sa Mæland.

Kathrine Olsen Flåte fra Skodje er politisk nestleder i Røde Kors Ungdom. Foto: Astrid Waller/Innovasjon Norge