SUNNMØRE TINGRETT (SMP.NO): Torsdag var siste dag i rettssaken mot den 23 år gamle mannen som står tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og likskjending.

Tingrettsdommer Ruth-Louise Osborg opplyste at dom i saken var ventet den 13. april.

Aktor Jan Hoel ba om at mannen som tok livet av Sami Milhem i Hareid i fjor, ble dømt til 20 års fengsel for overlagt drap.

Eneste formidlende aktor Jan Hoel trakk fram i sin prosedyre, var tilståelsen. Med utgangspunkt i 21 års fengsel, mener dermed Hoel at tiltalte bør få ett års strafferabatt for å ha lagt kortene på bordet.

Forsvarer Johnny Veum ba om at hans klient ikke ble dømt for punktet om overlagt drap, og mente en straff på 16-17 års fengsel var passende.

Målrettet

Tiltalte har erkjent drapet, men nekter for at det var planlagt.

Aktor Hoel viste på sin side til en rekke forhold som peker mot at 23-åringen hadde en målrettet plan med å dra fra boligen sin på Valderøya til boligfeltet i Hareid drapsdagen.

– Kun timer før drapet sendte tiltalte melding til samboeren om at hun skulle ta kontakt om 15 år. 15 års fengsel får man jo som kjent kun ved svært alvorlige forbrytelser. Det betyr at tiltalte var klar over hva han hadde tenkt å gjøre, argumenterte Hoel.

Aktor viste også til at han pakket sammen flere våpen og at han hadde truet Milhem før drapet. Hoel viste også til at 23-åringen snakket med en kamerat på telefonen, som forsøkte å få ham fra drapsplanene.

– Ren henrettelse

Hoel mente at selv om man ser bort fra likskjendingen, er drapet begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Offeret ble påført omfattende skader. Han ble påført smertefulle knivstikk mens han fremdeles var i live. Det var ingen kamp, altså en ren henrettelse, konkluderte aktor.

– Tiltalte tilsto raskt og bidro til oppklaring og han har forklart seg troverdig. Derfor skal han ha strafferabatt, sa forsvareren.

Forsvarer Veum mente at retten må ta stilling til om den tiltalte ved selve gjerningsøyeblikket veide for eller mot, for at han skal dømmes til overlagt drap.

– Redusert dømmekraft

Gjerningsmannen har forklart at han var sterkt ruset den dagen han drepte Milhem. Forsvareren understreket at selvpåført rus ikke er formildende. Samtidig mente han at dømmekraften var såpass redusert, at det kan stilles spørsmål ved graden av såkalt forbrytersk vilje.

Veum trakk også fram hvordan den tiltalte ifølge et vitne hadde brukt mye tid på å tenke ut hvordan han skulle jule opp Milhem - men ikke drepe ham.

Knivkampen

Når retten skal vurdere om det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, mener også Veum at man ikke kan utelukke at det var en knivkamp mellom tiltalte og avdøde før drapshandlingen.

– I første avhør sier tiltalte at «han vekket Sami Milhem og kastet han på gulvet. Sami trakk kniv og tiltalte tok tak i kniven. Han var redd for sitt eget liv og stakk Sami med sin kniv», sa Veum og la til at dette var noe han også fortalte til sin samboer.

Aktor påpekte til dette, at en eventuell knivkamp bare viste at det var vanskeligere for tiltalte å gjennomføre drapet. Hoel mente derfor at dette ikke burde legges vekt på i vurderingen av overlegg - eller ikke.

Erstatning

Bistandsadvokatene til den dreptes foreldre la ned påstand om en erstatning på 300.000 kroner til hver.

– Avdøde var sårbar og forsvarsløs og drapet er utført på en særlig grusom måte, argumenterte bistandsadvokat Eirik Håvar Aas Ramsland, som representerer faren til avdøde.

Fra første dag i retten: Direkteblogg frå rettssalenForeldrene måtte forlate rettssalen Grusomme detaljer i rettenDusjet og tok bussen hjem«Jeg blir voldelig og uforutsigbar»Kommentar: Bestialsk drap

Fra andre dag i retten:Kommentar: Ei gal verd?Direkteblogg fra rettssalen- Jeg hadde aldri trodd han kunne gjøre noe sliktSami Milhem ble påført over 35 knivstikk– Jeg ble truet av avdødes familie

Fra tredje dag i retten:Direkteblogg fra rettssalenHar svarte hull i hukommelsenRykteflom etter drapet - vitne trukket inn i drapshandlingeneForeldrene til avdøde: – Vi er kun ute etter rettferdighet

Her kan du lese alt om Hareid-drapet før rettssaka