Som Arbeiderpartiets fremste representant i Ålesund har Eva Vinje Aurdal selv vært med på å godkjenne rehabilitering av trappene til Fjellstua. Men at disse skulle bli hvite, og ikke grå som før, hadde hun ikke fått med seg.

– Jeg må si jeg ble engstelig da jeg leste en reportasje i Sunnmørsposten nylig, og så bilder av nytrappene. Hun hadde ikke selv lagt merke til de hvite trappene, som er godt synlig fra store deler av bysentrum.

Les nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Trappevask

– Jeg kan ikke skjønne at dette fargevalget er i tråd med bestillingen fra Ålesund kommune, sier hun.

Vinje Aurdal mener hvite betongtrinn vil kreve altfor mye reinhold.

– Som alle husmødre vet, så er hvitt vanskelig å holde reint. Med tanke på alle som skal tråkke opp og ned disse trappene, så frykter jeg store ekstrautgifter til renhold i mange, mange år fremover, sier hun.

– Det har kommunen rett og slett ikke råd til. Vi har brukt nok penger på å sette trappene i stand, mener Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ålesund. Hun er opptatt av arkitektur, og liker godt poenget til arkitektene med å la nytrappene stå i sterkere kontrast til omgivelsene enn det gamletrappa gjorde.

– Men da er hvitt dessverre feil. Trappa bør males i en sterkere og gjerne sprek farge – noe som gjør at skitt og skjolder ikke viser så godt. Da får man en enda større kontrast, samtidig som vi slipper å vaske trappa så ofte. Selv kunne hun ha tenkt seg en rødlig farge.

Hvilken farge liker du best? Stem til høyre i saken (nederst på mobil)

– Blått har vi nok av i byen. Ellers hadde kanskje oransje vært fint, som en hyllest til AaFK? foreslår Vinje Aurdal.

– Men her mener jeg at byens befolkning bør få være med og bestemme. Det er viktig at folket får en eierskapsfølelse til nytrappene, mener hun. Den siste tiden har mange kontaktet Aurdal, og bedt henne ta initiativ i saka.

– Her bør det handles raskt. Muligens kan vi få til noe allerede til nyåpningen den 16. mai. Hvis ikke, så lover jeg å prioritere denne saka høyt om Ap vinner kommunevalget i Ålesund til høsten, sier hun.

Eller slik? Her er trappene malt oransje - som en hyllest til AaFK.

Blå plast på skoene

Idet Eva Vinje Aurdal møter Sunnmørsposten i trappene, er det innført et midlertidig «påbud» om å bruke skoovertrekk når man ferdes i trappa.

– Dette har vi gjort for å unngå at trappene blir skjoldete, sier anleggsleder Lars Tysse til Sunnmørsposten. Trappene er fortsatt avstengt for publikum, men en del personer er innom med tillatelse, for å inspisere arbeidet.

– Vi jobber på oppdrag for kommunen, og det er vårt ansvar at trappene er reine til åpninga. Vi ønsker minst mulig mold og annen skit på den lyse betongen. Etter at vi er ferdige, blir det opp til andre å holde det reint her, sier Tysse. Han har ingen spesiell kommentar til det å eventuelt male trappene i en annen farge.

– Det er litt seint å komme med det nå. Men klart, det meste er mulig – om man vil betale for det, er alt han ønsker å si om den saka.

Føler seg lurt

Eva Vinje Aurdal må lette på smilebåndet når hun selv kler skoene sine med blå overtrekk i plast. Hun tenker med forferdelse på om dette er et tiltak kommunen må fortsette med, når byens folk, turister og andre snart skal begynne å bruke trappene.

– Det er vanskelig å ta dette seriøst. Alt i alt så føler jeg meg litt lurt, sier hun.

<strong>Redd for møkk i trappa:</strong> For å holde trappene rene til åpningen den 16. mai, er det nå påkrevd at alle som går i trappa må bruke skoovertrekk. Trappene er fortsatt stengt for publikum.