Ap-politikeren og kirkevergen er med i en gruppe som denne påska er på reise i Nepal. En av reiselederne er Bjørn Ødegaard fra Spjelkavik  som i flere år var lærer i fjellandet og bodde der på nittitallet sammen med familien. I flere år har han vært med som reiseleder på  påsketurer til Nepal.

- Med på  turen er også min  gode venn og politikerkollega Leif Hovde, forteller Svein-Rune Johannessen.

Sjukehus

Onsdag kom reisefølget til byen Tansen der de besøkte misjonssjukehuset som ble bygd av ingeniøren Odd Hoftun i 1962. Hoftun var ingeniør i Tafjord Kraft, og viet mye av livet sitt til industriutvikling og humanitært arbeid i Nepal gjennom misjonsorganisasjonen som nå heter Himalpartner.

- Vi også besøkt kraftverket som Hoftun sto i spissen for å bygge. Dette gir ikke bare strøm, men også vann til området her slik at det kan dyrkes mat til befolkningen, sier Johannessen.

Besøket på misjonssjukehuset i Tansen gjorde også inntrykk på  reisefølget.

95.000 pasienter

- De behandler 95.000 pasienter hvert år, og har 9.000 fødsel i året. I tillegg driver sjukehuset en treårig sjukepleierskole der de utdanner 40 studenter hvert år. Virkelig imponerende.

Bjørn Ødegaard pleier ikke å komme tomhendt til Nepal. For to år siden hadde han med seg over tusen kilo avansert tannlegeutstyr fra Sunnmøre som ble overlevert til sjukehuset i Tansen. Fortsatt er det tannlegen Roshan som driver tannklinikken. Den gangen fortalte Ødegaard til Sunnmørsposten at tannlegen kunne ha tjent betydelig mer penger om han hadde  åpnet praksis i hovedstaden Kathmandu.

- Men han kjente det som Guds kall å virke blant sitt eget folk på den fattige landsbygda, fortalte Ødegaard.

Og det gjør han fortsatt, og onsdag viste han gruppa fra Norge rundt på sjukehuset.

- For min egen del ser jeg fram til å besøke et dagsenter for utviklingshemmede seinere i uka, forteller Svein-Rune Johannessen. Dette er et arbeid som ligger mitt hjerte nært.

Farlige veger

Å reise rundt i fjellandet Nepal byr også på fantastiske naturopplevelser og veger som kan føles temmelig utfordrende.

- Turen fra Pokhara til Tansen var mild sagt utfordrende, og så vidt jeg husker var også denne strekninga med i en dokumentarserie på TV om verdens farligste veger, forteller Johannessen. Det var her jeg bestemte meg for at jeg ikke skal klage på norsk vegstandard.

Nepal-farerne reiser tilbake til Norge tirsdag 7. april, men 1. påskedag skal de blant annet delta i en påskemarsj i Kathmandu. Mandag besøker de en rekke av Himalpartners søsterorganisasjoner.m