Natt til forrige lørdag blei en ålesundsmann i 50-åra utsatt for vold i Ålesund sentrum og påført alvorlige øyeskader. To personer - ei kvinne i slutten av tenåra og en mann i 20-åra av utenlandsk opprinnelse, er sikta etter hendelsen, men har ifølge politiet ikke erkjent straffskyld.

- Jeg måtte rådføre meg litt før jeg sa noe i media. Det har jeg nå gjort, sier Øyvind Frøland. 52-åringen fra Ålesund er mannen som blei utsatt for volden.

Les også: Mann fikk alvorlige øyeskader - to sikta for vold

- Slått uprovosert gang på gang

Han forteller dette om det som skjedde:

- Jeg hadde tatt noen pils med venner, og dro etterhvert til byen. Der traff jeg ei dame jeg kjenner som er flink til å synge, og siden jeg også liker å synge, fant vi ut at vi skulle dra på Mølla og synge karakoke. Det gjorde vi, forteller Frøland.

På puben skal ålesunderen ha drukket både vin og øl, men forteller likevel at han ikke var videre berusa, da han etter et toalettbesøk litt etter klokka 03 fikk beskjed om at puben var stengt og ble bedt om å gå.

- Hun jeg kom med skulle sitte på med noen andre. Sjøl ville jeg ta en taxi. Det var ikke mange på puben så seint denne kvelden, og da jeg sto på fortauet utenfor og forsøkte å få fatt i en bil, var jeg heilt aleine. Også dørvaktene var gått, sier han.

Mens Frøland står utenfor puben kommer ei gruppe av det han sjøl beskriver som ungdom, bort til han.

- Jeg kjenner ingen av de. En av dem spurte om jeg hadde røyk. Det sa jeg at jeg ikke hadde. Da vedkommende stilte seg foran meg, tenkte jeg at dette var jeg ikke interessert i. Jeg begynte derfor å bevege meg i retning Hellebroa. Da mannen nok en gang stilte seg foran meg, snudde jeg og gikk andre vegen, sier Frøland.

- Det som så skjer er at mannen kjapt springer foran meg. Jeg snubler i han, og han faller, men han er raskt på beina igjen. Så kommer slaga. Fullstendig uprovosert og fremdeles på fortauet ved puben. De hagler mot meg. Eksakt hvor mange som slår vet jeg ikke, utover at jeg ser to personer.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Enorme smerter

Det første slaget treffer rett mot det høyre øyet med voldsom kraft, forteller Frøland.

- Og trolig er det dette som gjør den største skaden. Om det ble slått med noe anna enn knyttnever, aner jeg ikke. Brillene som jeg hadde på, forsvinner - jeg vet forstatt ikke hvor de er, sier Frøland. Han forteller at han, seeende bare delvis på eine øyet, forsvarer seg så godt råd.

- Heldigvis kom det noen til som ringte til politiet. De var der raskt og tok meg med rundt hjørnet av bygninga. Der sto ei større gruppe unge og det var flere politibiler der, forteller Frøland. Han blei frakta med ambulanse til Ålesund sjukehus etter hendelsen.

- Smertene var enorme. Jeg har aldri før hatt så vondt. Selv om jeg knapt har synlige blåmerker, brente det på øyet, sier han.

Til Trondheim

På sjukehus er beskjeden at det er store blødninger inne i selve øyet, forteller Frøland.

- Etter å ha blitt sett på av flere øyeleger blir jeg sendt med ambulansefly til Trondheim. Dette var mandag denne uka. Tirsdag, altså i går, blei jeg så sjekka av spesialister der. Meldinga jeg har fått er at øyet er så skada, at de ikke kan gjøre noe. At det er så stor blødning, at de ikke kan gå inn. Synet på høyre øye er tapt, men hendigvis ser jeg stadig bedre på det venstre, sier ålesunderen. Etter å ha tatt rutefly tilbake til Vigra og vært innom Ålesund sjukehus igjen, er han nå utskrevet.

- Hvilken oppfølging får du etter det som har skjedd?

- Jeg skal til kontroll over påske. Utover dette er det eventuelt fastlegen min. Og så har jeg mange gode, oppegående venner jeg kan snakke med, hvis jeg ønsker det. Når det er sagt har jeg avfunnet meg med situasjonen. Det gjorde jeg tirsdag, sier Frøland.

- Det blir jo ei sak av dette som både har en staffedel, men også en erstatningsdel. Jeg har fått oppnevnt bistandsadvokat, som jeg alt har hatt den første samtalen med. Etterhvert skal jeg også avhøres av politiet. Dette er så langt ikke gjort, sier han.

- Trodde aldri noe sånt kunne skje meg

- Har du noen gang vært utsatt for noe lignende i Ålesund?

- Jeg har jobba som dørvakt tilbake i tid, og det er jo en utsatt jobb. Men at noe sånt kunne skje meg slik det gjorde, uten at jeg har gjort noe for å forårsake det, og står der heilt aleine, det hadde jeg aldri trodd. Aldri.

Smp.no har vært i kontakt med politiet for å forsøke å nå fram til eventuelle forsvarere til de to som er sikta for volden.

- Det ser ikke ut til at de to har fått slike så langt, er beskjeden fra operasjonsleder Arild Reite.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook