– Det biskopen i realiteten gjør er å blokkere for framgang. Jeg ble svært glad da både soknerådet og bispedømmet innstilte på å tilsette Pedersen-Eriksen, og tilsvarende provosert da biskopen sette foten ned, sier Holen Bjørdal.

– Bortstøtende

Stortingsrepresentanten fra Ørsta mener dette er å støte folk bort fra kirka og at det biskopen gjør er uttrykk for antikvarisk intoleranse.– En kan ikke forvente at kirka skal gå foran i samfunnsutviklingen, men nå er det likevel på tide at den kommer haltende etter. Det er mange progressive stemmer i kirka, noe sognerådet og bispedømmet har vist, men dessverre er det fremdeles noen som holder fast ved det jeg mener er diskriminerende antikvarisk intoleranse, sier Holen Bjørdal.

Tror biskopen taper kampen

Åpen Kirkegruppe er et kristent fellesskap for lesbiske og homofile. Styremedlem Trond Laksaa tror dette er en kamp biskop Ingeborg Midttømme er dømt til å tape.– Sett i et historisk perspektiv har homofiles rettigheter gått veldig raskt framover. Derfor er det veldig trist det som nå skjer i Møre. At et bispedømmeråd først ansetter en prest for så at biskopen blokkerer det er spesielt, påpeker han.Ut fra en opptelling Åpne Kirkegruppe har gjort, er det omtrent halvparten av biskopene som nekter å ordinere lesbiske og homofile prester. De mest konservative biskopene er langs det gamle bibelbeltet fra Agder til Møre. I tillegg nekter Oslo-biskop Ole Christian Kvarme å ordinere homofile prester.– I tillegg har vi et skille mellom biskoper som ordinerer homofile prester som er gifte, men som ikke ønsker gjøre det dersom de er samboende, påpeker Laksaa.

– Må henge med i tiden

Bjørdal peker på at kirka må henge med i tiden dersom den skal forsvare posisjonen som en folkekirke. – Kirken er ikke bare et av mange trossamfunn, men på en helt spesiell måte vevd inn i det norske folk. Det gjør at en har særlige forventninger til at kirka henger med i tiden om den ønsker være en folkekirke, sier Bjørdal.

Biskop Ingeborg Midttømme ville torsdag ikkje la seg intervjue av Sunnmørsposten på kyrkjemøte i Trondheim.