Regjeringen sier seg enig med kravet fra Private Barnehagers Landsforbund om å få bedre oversikt over hvilke skader barn i de rundt 6500 norske barnehagene utsettes for.

– Dette arbeidet er satt i gang ved at Norsk pasientregister får en egen rubrikk der man kan krysse av for skader knyttet til barn i barnehage. Når det er oppe og går fra neste år, vil vi ha det verktøyet vi trenger, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet til Sunnmørsposten.

Les også: Barnehager har gjort garderobene tryggere

Vil ikke ha kommisjon

Departementet mener imidlertid at det å opprette en egen kommisjon, er et for omfattende grep, som ikke står i stil til hvor mange barn som skader seg i barnehagene.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Statssekretæren påpeker også at en slik ulykkeskommisjon heller ikke eksisterer for skader som oppstår i skolene.

– Det viktigste er at vi får kunnskap om omfanget av skader i barnehagene, og hvordan de er forårsaket, sier Jordahl.

Mistet sønnen

Temaet er aktualisert etter barnehagedødsfallet i Ålesund i fjor sommer.

Foreldrene til Adrian Gjærde som døde etter å ha blitt kvalt av en snor fra en ryggsekk, stod denne uka fram i Sunnmørsposten og fortalte at de mente barnehagen hadde sviktet da sønnen deres døde.

Les også: Godtar ikke at sønnens død var en ulykke

Ingen oversikt

I dag er det ingen oversikt over hvor mange barn som skader seg i norske  barnehager - og hvordan det skjer.

Den mest omfattende undersøkelsen som Utdanningsdirektoratet bruker, ble utført av Dronning Mauds Minne Høgskolen og kartla skader i barnehager over hele landet i 2012.

Imidlertid deltok bare rundt en firedel av alle landets barnehager i denne undersøkelsen.

Få alvorlige skader

Undersøkelsen viste at en av ti barnehagebarn skader seg i løpet året. Av disse var hele 98 prosent små skader som kunne håndteres ved trøst eller enkel førstehjelp.

Ved to prosent av skadene var det behov for omfattende medisinsk oppfølging av lege eller tannlege. Fagfolk i Utdanningsdirektoratet forventer at bildet kan endre seg betydelig, ved at alle skader registreres.

Fra neste år vil myndighetene ha det verktøyet de trenger for å få oversikt over hvilke skader norske barnehagebarn utsetter for, opplyser statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet. Foto: Marte Garmann