– Vi kommer med en omfattende kritikk av Høie, men det er ikke snakk om mistillit, sier saksordfører Per Olaf Lundteigen(Sp), til smp.no.Det er også et mindretall  på Stortinget som slutter seg til kritikken som er ført i pennen av Lundteigen. Ap og SV slutter seg til, mens Høyre og Frp ikke overraskende avviser enhver kritikk av prosessen med å velge sjukehustomt. Venstre og KrF plasserer seg i en mellomstilling.

– Brudd på loven

Den tøffeste kritikken kommer mot sparkingen av daværende direktør i Helse Midt, Trond Andersen.– At statsråden griper inn og sørger for at Andersen får sparken er et direkte brudd på helseforetaksloven, fastslår Lundteigen.Han mener dette var tidspunktet da prosessen med å finne sjukehustomt sporet av.– Det var da rabalderet startet for alvor. Dette har jeg gått nøye gjennom i mine merknader, påpeker Lundteigen.

Omfattende

Sp-veteranen har i denne saken levert merknader, som det heter på stortingsspråket, i et omfang som må nærme seg en rekord.– Jeg har skrevet 70 sider. Det for at folk, uavhengig av hvilket ståsted de har i saken om lokalisering av sykehuset, skal kunne gå inn og se hvilken prosess dette har vært, sier Lundteigen.

Uenig med Lundteigen

Høyres Michael Tetzschner er fullstendig uenig i Lundteigens konklusjoner.– Dette er en sak som ikke har substans som gjør at den hører hjemme i kontrollkomiteen, sier Tetzschner.Han avviser absolutt alt av kritikk som kommer fra Ap, Sp og SV.– Avskjedigelsen av Andersen er en juridisk diskusjon som bør overlates til en juridisk instans å avgjøre. Men helseforetaksloven åpner for at eier, altså statsråden, når som helst kan gripe inn i en sak, påpeker Tetzschner.Som også er kritisk til måten daværende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, håndterte situasjonen da hun skjønte at toppene i Helse Midt ville har det nye sykehuset til Molde.– Hun burde fullført arbeidet. Skal en ha innflytelse må en si sin men ing, sier Tetzschner.

Innstillingen til kontrollkomiteen kommer først etter klokka 18 tirsdag kveld. Komiteen gjenopptar behandlingen klokka 18.