Fylkesmannen i Møre og Romsdal opprettet tilsynssak i etterkant av et uventet dødsfall i Ålesund.

En ung mann døde i januar i år etter at vedkommende blant annet oppsøkte legevakten i Ålesund. Det har vært gjennomført obduksjon i saken, og Fylkesmannen har gransket tre helsepersonell.

– Vi har vurdert saken, og kommet fram til at den må sendes til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon til involvert helsepersonell, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til smp.no.

– Fulgte ikke opp funn

Etter det Sunnmørsposten kjenner til var tre leger involvert i saken. Statens helsetilsyn er særlig blitt bedt om å vurdere den første legevaktslegens rolle.

– Vurderingen denne legen gjorde hadde betydning for både pasientens videre kontakt med helsevesenet, samt innvirkning på de vurderinger som annet helsepersonell senere gjorde, sier Innerdal.

Ifølge Innerdal ble det gjort funn som trolig har sammenheng med dødsårsaken.

– Disse funnene ble ikke fulgt opp av den første legevaktslegen, sier den assisterende fylkeslegen.

– Betyr det at det ble stilt feil diagnose?

– Det sentrale her er at funnene som ble gjort ved undersøkelsen ikke ble fulgt opp. Dette hadde konsekvenser for hvordan man håndterte pasientens sykdomsbilde.

Obduksjon

Politiet ba om at det ble gjennomført obduksjon av den unge mannen, og vurderte saken som et unaturlig dødsfall. Dødsårsaken er foreløpig ikke offentliggjort.

Lars Erik Steinsland ved Sunnmøre politidistrikt bekreftet tidlig i februar at politiet var kjent med saken.

– Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser. I samråd med jurist og lege er det ikke funnet grunnlag for å etterforske saken videre fra politiets side, sa Steinsland da.

Mens politiet vurderer straffelovens paragrafer, skal Helsetilsynet se nærmere på om kravet til forsvarlighet i helselovgivningen er fulgt.

– Hvor alvorlig er det at funn ble oversett, Innerdal?

– Jeg vil ikke kommentere det. Saken skal nå behandles av Statens helsetilsyn.

Vil ikke utdype mer

Ved obduksjonen skal det ha blitt avdekket forhold som kan ha bidratt til å «tilsløre» pasientens symptombilde.

I oversendelsesbrevet står det at Fylkesmannen ber Helsetilsynet vurdere om aktuelle legevaktslege hadde tilstrekkelig grunnlag for å konkludere med at situasjonen var rimelig «avklart».

Fagsjef for legevakta, Karsten Vingen, har levert en faglig uttalelse til Fylkesmannen i forbindelse med saken.

– Jeg har ingen kommentarer utover det Fylkesmannen her har sagt, sier Vingen til smp.no, etter å ha fått opplest sitatene.