Selskapet Epleslang, som har slått seg opp med eplemost fra uønsket hagefrukt, er tildelt Hedersprisen for god design 2015, går det fram av ei pressemelding.

Onsdag kveld mottok Runa Klock, Stina Melkstavik og Anne Dubrau fra Epleslang den høythengende designprisen sammen med designerne i Dinamo, på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) onsdag kveld.

Les også: Hedres for god design

– Dette er helt suverent. Hedersprisen er et bevis på at vi ikke bare gjør fantastiske ting, men at vi også ser fantastiske ut, sa en stolt Anne Dubrau etter overrekkelsen.

– Som gründer med dårlig råd må du rett og slett våge å spørre dyktige folk om hjelp. Skaff deg gode samarbeidspartnere, slik som vi gjorde. Dinamo har gjort en utrolig stor jobb for oss, sier Epleslang-sjefen.

Les også: Sunnmørsdesigner får internasjonal oppmerksomhet

– Verdig og spennende vinner

– God design handler om god funksjon og målrettede prosesser. Dette er selve forutsetningen for å komme fram til nye og innovative løsninger. Slik kreativitet er nettopp hva Norge trenger mer enn noensinne, sa Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, som delte ut Hedersprisen.

Les også: Nominert for eksklusiv eplemost av nedfallsfrukt

Prosjektleder Thea Mehl i Norsk design- og arkitektursenter mener Epleslang er en verdig og spennende vinner.

– Dette er et strålende bevis på de verdiene som profesjonell designbistand kan tilføre gründerprosjekter. Designerne har laget en viktig og enkel emballasje som på en liten flate forteller historien og bidrar til å holde prosjektet i live gjennom konstant rekruttering, sier Mehl, og sikter til det enkle arket med illustrasjon av Peter-John de Villiers fra byHands som slås rundt flasken, og utgjør kjernen i Epleslangs kommunikasjon med kunder og hageeiere. Innsiden av arket fungerer som en veggavis med gode fortellinger om fellesskap, økologi, giverglede, arbeidsglede og god, naturlig smak.

Epleslang-ideen dukket opp da prisvinnerne gikk på Gründerskolen.

- Den gikk raskt fra å være et skoleprosjekt til å bli noe mye mer. En liten notis i en lokalavis gjorde at det haglet med hageeiere som ville donere epler til prosjektet vårt. Da skjønte vi at det var mulig å få til dette, forteller daglig leder Anne Dubrau. Hun stiftet eplemostprodusenten Epleslang i 2012 sammen med designeren Runa Klock og juristen Stine Melkstavik.

Hedersprisen for god design er Norges fremste utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Epleslang vant prisen i sterk konkurranse med Oslo universitetssykehus, NRK og Jøtul.

Gjør som over 22.000 andre - følg smp.no på Facebook