Hun vil i talen også ta et oppgjør med eget partis asyl- og flyktningpolitikk.

– Politikken vår på dette feltet har i mange år vært for streng og for lite rettferdig. Jeg mener det er behov for en mer solidarisk flyktningpolitikk der vi i større grad tar hensyn til barnas beste, sier Aurdal.

Senest på pressekonferansen onsdag avviste Ap-leder Jonas Gahr Støre at det var behov for en endring av partiets politikk på dette området.

Det er ikke Aurdal enig i. Nå setter hun sin lit til at flertallet på landsmøtet tar saken i egne hender og sørger for en endring.

– Vi har sett mange ganger før at det ikke er partitoppene som alltid bestemmer utfallet av en sak. Jeg håper det blir et flertall på landsmøtet som går inn for en endring av vår asyl- og flyktningpolitikk. Jeg er spent på hva som blir resultatet, sier hun.

Les også: Kun tre fra Sunnmøre på landsmøteLes også: Færre asylsøkere velger Norge

Flere flyktninger

Aurdal ønsker endringer på flere områder enn behandlingen av asylbarna.

– For Arbeiderpartiet stopper ikke solidariteten ved landegrensene. Syria står midt i den verste humanitære krisen siden andre verdenskrig. Samtidig er Jemen på randen av borgerkrig, og det er sultkatastrofe på Afrikas horn. I en slik situasjon har vi plikt til å hjelpe, sier Aurdal.

Hun ønsker derfor å få med seg Ap-landsmøtet på et krav om at en øker tallet på kvoteflyktninger fra Syria til minst 5.000 personer.

Bosetting

Hun tror ikke en slik økning vil innebære uoverkommelige problemer med å få flyktninger bosatt ute i kommunene.

– Vi opplever nå i bystyret i Ålesund at Høyre og Frp har en helt annen holdning enn tidligere i forhold til å bosette flyktninger. Det skjer som følge av at de får beskjed om det fra sine egne i regjeringen. Blir jeg ordfører vil jeg gå inn for at vi tar imot flere. Ja, vi mangler hus, men det lar seg løse, sier Aurdal.

Som understreker at dette er en hjertesak for henne.

– Jeg velger å bruke min taletid på landsmøtet til denne saka. Om det er taktisk lurt i forhold til lokalvalget i Ålesund vet jeg ikke. Men dette er noen jeg brenner for, sier Aurdal.

<strong>Sjefen:</strong> Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at det er behov for en nyorientering av partiets asyl- og flyktningpolitikk. foto: NTB Scanpix Foto: NTB Scanpix
Borgerkrigen i Syria har drevet millioner av syrere på flukt, blant annet hit til Tyrkia. Mange syrere kommer også til Sverige, som venter å ta imot totalt 350.000 asylsøkere de neste fem årene. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix