I Sunnmørsposten i dag gikk Aps ordførerkandidat i Ålesund ut med krav til sitt eget parti om å ta i mot minst 5000 kvoteflyktninger fra Syria. Hun var forberedt på at det ville bli kamp om dette på Ap-landsmøtet. Det blir det ikke.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk stående applaus da han varslet at Ap vil be regjeringen ta i mot til sammen 10 000 flyktninger fra Syria de to neste årene.

– FN beskriver situasjonen i Syria som «den verste humanitære krisen i vår tid» og har anmodet medlemslandene om å yte mer bistand og ta i mot flere flyktninger. På dette grunnlaget mener jeg at vi skal si klart i fra. Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, var beskjeden fra Støre.

Les også: Kun tre fra Sunnmøre på landsmøteLes også: Færre asylsøkere velger Norge

Ønsket

Dermed var ønsket fra Aurdal oppfylt. Men hun mener det fortsatt er grunnlag for å endre deler av partiets asyl- og flyktningepolitikk.

– Når vi hørte reaksjonene i landsmøtesalen, viser det at dette var noe vi ønsket. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Støre nevnte ikke de lengeværende asylbarna. Jeg tror stemningen nå er slik at det er mulig å få til endringer i vår asyl- og flyktningepolitikk, tror Aurdal.

Aps ja til 10 000 nye kvoteflyktninger betyr at det er flertall på Stortinget for å gjøre dette. Både KrF, Venstre og SV har tatt til orde for et slikt løft. Sammen med Ap har de flertall på Stortinget.

Dette vil koste staten opp mot 2 milliarder kroner.

I tillegg vil det vil innebære en stor jobb for norske kommuner med å bosette de som kommer hit til landet. Allerede i dag sitter det flere tusen mennesker på norske asylmottak og venter på å bli bosatt i en kommune. Nå kan det på toppen av dette komme 10 000 nye som skal bosettes.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Vil legge til rette

Aurdal mener kommunene kan klare det.

– For Ålesund sin del mener jeg jobben blir å ta i mot så mange flyktninger som størrelsen på kommunene tilsier. Da må vi legge til rette for det gjennom mer boligbygging, sier hun.

Hvor mange det kan bli en vanskelig å si sikkert. Men det kan være grunn til å anta at Ålesund må ta i mot et sted mellom 100 og 200 Syria flyktninger dersom Norge skal klare å bosette 10 000 syrere de neste to årene.