– Dette betyr at Statnett fremdeles ikke har tilgang til området. Beslutningen ble tatt i forbindelse med Statnett sitt utbyggingsprosjekt Ørskog - Sogndal, heter det i en pressemelding fra Statnett, som ser svært alvorlig på situasjonen.

Ørskog-Sogndal-prosjektet stoppet opp i juli 2014 etter en rettskjennelse om at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak på trasévalget gjennom Myklebustdalen i Bremanger kommune ble fattet på feilaktig faktisk grunnlag, og at Statsnett tiltredelsesrett til eiendommene ikke var gyldig, står det i pressemeldingen. Departementet opprettholdt vedtaket.

Etter at Namsmannen i Bremanger besluttet å gi Statnett tilgang til eiendommene startet Statnett opp arbeidet i Myklebustdalen, utenom Sørdalen, i januar i år.

Strid med grunneiere

Nå har altså Fjordane tingrett besluttet å opprettholde avgjørelsen om oppsettende virkning i Sørdalen, og dermed har Statnett fremdeles ikke tilgang til området.

Statnett mener at dette får konsekvenser for forsyningssikkerheten til Midt-Norge og småkraftaktørene i Sogn og Fjordane.

Glad for vedtak

Grunneiere har motsatt seg arbeidet, og dratt Statnett for retten for å få stoppet dem, skriver NRK Sogn og Fjordane.

– Det er gledelig at Fjordane tingrett opprettholder sitt tidligere vedtak om oppsettende virkning. Det er noe vi mener burde ha vært gjort hele tiden. Taktikken til Statnett har hele tiden vært å bygge seg til en tillatelse. Når de har hatt rom for å bygge, så har de gitt bånn gass, sier Lars Endre Myklebust, en av grunneierne til NRK.

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson uttaler at Statnett nå vil gå nøye gjennom rettsavgjørelsen.