Statnett går nå gjennom kjennelsen fra Fjordane tingrett, som har som konsekvens at Statnett ikke får tilgang til et lite område i Sørdalen i Bremanger.

Usikkerhet

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett forteller at de vil bruke de neste dagene på å studere kjennelsen og vurdere hva som kan gjøres for å få prosjektet på skinner igjen. Hun hadde i går ikke noe svar på hva Statnett vil gjøre for å komme seg ut av en svært vanskelig situasjon, og ber om forståelse for at Statnett trenger litt tid før de med sikkerhet kan si hva de konkrete følgene for framdrift og økonomi i prosjektet blir. Den siste vendingen denne saken har tatt, betyr at det er usikkert om kraftlinjen kan stå ferdig i 2016.

Anke?

– Kan kjennelsen fra Fjordane tingrett ankes?

– Ja, det kan den. Anke er noe vi vurderer, men vi har ennå ikke avgjort om det vil bli gjort, sier hun.

– Er det mulig å kunne gå utenom det omstridte området i Sørdalen?

– Statnett har konsesjon på en trasé, og det må vi forholde oss til, svarer hun.

Stort energiunderskudd

Ny 420 kV-kraftlinje mellom Sogndal og Ørskog blir bygd for å bedre forsyningssituasjonen til Møre og Romsdal og Midt-Norge. Dette området har et energiunderskudd på ca. 7 TWh (terawatt-timer) i et normalår.

Dette tilsvarer et årlig forbruk på 400.000 eneboliger med et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kWh per år. Når energiunderskuddet blir så stort, betyr det at det eksisterende nettet blir belastet hardere og faren for at en feil oppstår blir høgere.

Stanset i fjor sommer

Arbeidet på Ørskog-Sogndal ble stanset i juli 2014, etter en kjennelse i Gulating lagmannsrett om at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak på trasévalget gjennom Myklebustdalen i Bremanger kommune ble fattet på feilaktig faktisk grunnlag og Statnetts tiltredelsesrett til eiendommene ikke var gyldig.

Olje- og energidepartementet opprettholdt sitt vedtak om å legge trasé og transformatorstasjonstomt gjennom Myklebustdalen i september 2014, etter å ha gjennomført en høringsprosess og gjennomgang av vedtaket fra desember 2011. Statnett starta opp arbeidet i Myklebustdalen, eksklusive Sørdalen, i januar i år. Arbeidet starta opp etter at namsmannen i Bremanger besluttet å gi Statnett tilgang til eiendommene.

Tap av arbeidsplasser

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp), medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, frykter utsettelsen av kraftlinjen vil bety tap av nye arbeidsplasser i Møre og Romsdal.

– Når forsyningssituasjonen er så usikker som i dag, vil industrietablerere vegre seg, sier han.

Drøfte med statsråd

Oskar Grimstad ser så alvorlig på situasjonen, at han vil be om et møte med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) for å bli orientert om det finnes måter å komme seg ut av den kinkige situasjonen på.

Han levner liten ære til SV- og Sp-statsrådene i den rødgrønne regjeringen som styrte departementene med ansvar for miljø og olje og energi.

– Dårlig håndverk

– Når de til tross for advarsler fra embetsverket, samt Statnett og NVE, tillot å legge kraftlinjen inn i et slikt verneområde, vitner det om svært dårlig politisk håndverk. Saka er et stort omdømmetap for SV og Sp, sier Oskar Grimstad.

<strong>trenger tid:</strong> Martha Hagerup Nilsson i Statnett sier de trenger tid for å avgjøre hva de skal gjøre.