- Dette er en vanskelig sak. Jeg valgte å snu fordi det i forslaget ble lagt inn betydelige begrensninger når det gjelder omfanget av bruken av denne metoden. Vi må huske på at vi her snakker om en svært utsatt gruppe mennesker, påpeker Aurdal.

Flertallet på landsmøtet gikk inn for at medisinske og ikke politiske vurderinger skal legges til grunn i helsehjelp til rusavhengige. Konkret tar Ap nå til orde for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie.

Thorvald Stoltenberg

Den som nok gledet seg mest over vedtaket, var Ap-veteran og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. 83-åringen har vært høyt og lavt under landsmøtet og lobbet for forslaget.

I 2010 ledet han selv et regjeringsoppnevnt utvalg som foreslo å bruke heroin i legemiddelassistert rehabilitering av tunge rusmisbrukere. Også SV og Venstre åpner for heroinassistert behandling i sine partiprogrammer.

Vaksinering - Gro i kulissene

Ap-landsmøtet var også delt i saka om bruk av tvang av vaksinasjon av barn. Et forslag fra Oslo Ap om at en kan ta i bruk tvang overfor familier som ikke ønsker vaksinere sine barn, ble til slutt vedtatt. Landsmøtet vedtok forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger i Oslo.

Også her spilte en Ap-veteran en viss rolle. Gro Harlem Brundtland gikk ut i media rett før avstemmingen og signaliserte at hun var tilhenger av bruk av tvang.

Møredelegasjonen var splittet i denne saken på samme måte som i saka om bruk av heroin. Aurdal stemte mot og erkjenner at Gros inntreden i saka nok hadde en viss betydning.

- Jeg mener det er feil å bruke tvang i forhold til vaksinering. Vi bør heller forsøke andre virkemidler. At Gro gikk ut med sin mening flytte nok noe stemmer over til bruk av tvang, smiler Aurdal.

Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget Torgeir Micaelsen sa fredag til landsmøtet at han mener forslaget var for drastisk. Men advarselen hjalp ikke.

Mot redaksjonskomiteens anbefaling vant forslaget fra Oslo Ap fram med 157 mot 123 stemmer.