– Gå for samarbeid, er partileder Jonas Gahr Støres klare budskap til sine lokale kandidater foran den kommende valgkampen. Den jobben mener han må starte nå.

– Det kan ikke begynne valgnatta. Vi må begynne tidlig, sier han.

Nyvalgt partisekretær Kjersti Stenseng er klar på at målet på suksess i det kommende valget er todelt. Suksessen skal måles i prosentvis oppslutning og i antallet ordførere. Hun innrømmer at det siste ikke var bra nok ved forrige valg.

– Da hadde vi et godt valgresultat, men gikk tilbake i antall ordførere. Vi hadde kommuner der vi oppnådde 40 prosent i oppslutning, men der vi likevel ikke fikk ordføreren, sier hun. Stenseng vil nå arbeide sammen med de lokale kandidatene for å komme i posisjon.

Glapp

Ved valget i 2011 fikk Arbeiderpartiet i overkant av 31 prosent i oppslutning. Det var over to prosentpoengs framgang fra valget i 2007. I den etterfølgende kampen i norske kommune- og bystyrer, glapp imidlertid ordførerklubba. Partiet hadde en tilbakegang på 25 ordførere, og selv om de fortsatt er størst også målt i ordførere, er dette en brutal tilbakegang.

Høyre gikk til sammenligning fram med 44 ordførere, og inntok plassen bak Arbeiderpartiet og skubbet ordførerpartiet Senterpartiet ned på tredjeplass.

Samarbeid

– Samarbeid er mer regelen enn unntaket, og nå må vi vise oss som et parti det er mulig å oppnå noe med i samarbeid, sier Støre. Både han og nyvalgt nestleder Trond Giske legger vekt på at de bør legge vekt på likeverdighet i slikt samarbeid lokalt.

– Mer enn noen gang er vi lydhøre for å samarbeide med alle som vil i vår retning, sier Giske, og mener at åtte år i regjeringssamarbeid med SV og Senterpartiet også har gjort partiet lokalt mer innstilt og vant med samarbeid.

Storbyene

Partiledelsen vil imidlertid ikke tallfeste noe mål for hvor mange ordførere partiet må ha for å kunne si seg fornøyd. De er imidlertid svært tydelige på at det er viktig å vinne storbyene.

Siden 2011 har Høyre styrt sju av Norges ti største kommuner. I Oslo har det ikke vært rødt flertall siden i 1995.