- Våren er høysesong for denne type skade. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i vegbanen lett virvlet opp og slengt inn i frontruta, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige i ei pressemelding.

Beregninger Gjensidige har gjort viser at nærmere 12.000 bileiere i Møre og Romsdal må ta turen innom et verksted i år for å reparere ruta eller å få den skiftet.

Strødd veg

Det vil si at det er 33 bilister i dette fylket som opplever dette daglig.

– Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut som de månedene med flest skader. Veger som har vært strødd med sand er mer utsatt enn veger som kun har vært saltet, sier Voll.

Alle som har kjørt bil ei stund har nok opplevd at det har sagt pang når man er ute å kjører. Noen ganger resulterer dette i en steinsprutskade i lakken. Men ikke sjelden ender det opp med ei synlig skade i  frontvinduet.

Faktisk var det så mange som 232.256 personer totalt i Norge som måtte på verksted for å reparere bilruta i 2014. Totalt betalte forsikringsbransjen ut 1,4 milliarder kroner for denne type skader i 2014, ifølge tall fra Finans Norge og Gjensidige.

Tips

Her er Arne Voll sine tips for å unngå steinsprut:

  • Hold god avstand til bilen foran.

  • Er uhellet ute, få reparert skaden så raskt som mulig.

  • Dekk gjerne med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden.